İnsan, daima kendisine yardımcı olacak aygıtlar ve makineler yapmaya çaba göstermişti. Evrim hayatı boyunca da, bir yandan kendisine benzeyen "robotlar" yapmaya; diğer yandan da "kendisinden daha çabuk düşünüp kararını uygulayan makineden beyinler" icat etmeye yönelmişti.
Kitapta mercek altına yatırılan "sibernetik bilim ve teknolojisi," çağlar boyu süregelen teknolojik evrim süreci içinde yapılagelmekte olan, "en ilkel boyu süregelen teknolojik evrim süreci içinde yapılagelmekte olan, "en ilkel otomatik aygıtlar"dan, "en ilginç robotlar"a günümüz "çeşitli elektronik makineleri"ne, "komputürleri"ne ve "uzay'daki uydular"a kadar uzanan, geniş bir "bilimsel teknoloji" alanını kapsamaktadır.
Kitapta ayrıca, 800 yıl önce robotlar yapan ilk Türk sibernetik bilgini Eb-üliz'in bilim evrenine katkıları da belirtilmektedir.
Kitap, bu "bilimsel ve teknolojik uğraşı"nın, en ilkel düşünce dönemlerinde yapılan aygıtlarından, günümüzdeki en son "elektro-teknik gelişmeleri"ne kadar, aşama aşama ulaştığı evrimleri göstermeye çalışmaktadır.