Planlama yapısı gereği ardışık süreçler bütünüdür. Bu bütün en genel haliyle problem tanımlama, analiz ve değerlendirme aşaması; karar alma, alternatif geliştirme ve alternatifler arasından seçim; ve uygulama olmak üzere üç ana başlık altında sınıflandırılabilir.
Amaç ve kapsam bağlamında planlamaya konu olan yerleşmeyi mevcut yapı ve dinamikleriyle betimlemek; yapının sunduğu olanak ve kısıtları ortaya koymak ve tüm bunlara bağlı bir değerlendirme ve sonuç(lar) çıkarmak doğru karar geliştirmenin, karar almanın ve bunlara bağlı çözüm alternatifleri üretmenin önkoşuludur. Dolayısıyla, birinci adım, bu ardışık sürecin ve bütünleşik yapının sonunda elde edilecek nihai ürünün başarı ölçütüdür. Bu nedenle, birinci adımın doğru kurgulanmasının, planlamaya konu olan yerleşmenin doğru analiz teknikleri ile kapsamlı analiz edilmesinin, elde edilen bulguların kullanılabilir bilgi haline getirilmesinin ve bu bilgilerin değerlendirilerek sonuç(lar) üretilmesinin planlama süreci bakımından önemi tartışılmazdır.
Bu ardışık süreçler bütünü içinde birinci adımın kurgulanması, geliştirilmesi ve sonlandırılmasında nasıl bir süreç izlenebileceğini ortaya koymayı amaçlayan Şehir Planlamada Analiz ve Değerlendirme Teknikleri, aynı zamanda örnek çalışmalarla bu karmaşık ve kapsamlı yapıyı anlaşılabilir kılmayı hedeflemektedir.