SCRUM: Usta Sorulara Uzman Cevaplar Çeviklik, Scrum ve Bu Yoldaki Zor Sorular İçin Bir Başucu Kitabı Mehmet Yitmen, Emin Gürbüz  - Kitap

SCRUM: Usta Sorulara Uzman Cevaplar

Çeviklik, Scrum ve Bu Yoldaki Zor Sorular İçin Bir Başucu Kitabı

3. Baskı, 
Mart 2023
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
184
Barkod:
9789750283796
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
220,00
24 saat içerisinde temin edilir.
Kitabın Açıklaması
Güncellenmiş 3. baskısı yapılan kitaba organizasyonlarının, şirketlerinin veya birimlerinin çeviklik düzeyi hakkında sağlam bir fikir sahibi olmalarına yardımcı olacak "Acaba ne kadar Çevik'iz?" bölümü eklenmiştir.
Scrum 30 yaşında! Scrum, Dünyada Çevik yaklaşımları kullananların %90'ına erişmiş ve her gün 12 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.
Resmi kaynak olan "Scrum Rehberi", Scrum hakkındaki temel bilgiyi sağlıyor ancak bu temel bilgiler, Scrum'da uzmanlaşmak için yeterli olmuyor çünkü; "biliyor olmak" ile "kavramış olmak" farklı şeylerdir.
Bunca yaygınlığına rağmen Scrum'ın tüm potansiyelinin kullanılamadığı pek çok örnek görüyoruz. Peki neden zor? Çünkü Scrum, bir sorunun çözümünü adım adım tarif eden bir metot değil, deneyselliği esas alan bir çerçevedir. Böylece yazılım üretiminden okullara veya donanım üretiminden askeriyeye kadar pek çok alanda kullanılabilmektedir. Ancak, bu yüzden kolaylıkla yanlış şekilde de kullanılabiliyor ve beklenen faydayı sağlamayabiliyor.
Kompleks her sorunun kendine özgü çözümleri vardır. Dolayısıyla kendi yaklaşımlarınızı ve pratiklerinizi geliştirmeniz, denemeniz ve öğrenmeniz gerekir. Scrum'da her sorunu çözecek sihirli tek bir yanıt yoktur.
Bu kitapta Scrum'daki bazı zor soruların yanıtlarını vermeye çalıştık. Kompleks her problemin çözümü; kuruma, problemin alanına, şirket kültürüne, Scrum takımına, bireylere özgün olabilir ve farklı yaklaşımlar gerektirir. O yüzden her problemin özüne inilmesi şarttır. Çoğunlukla Agile Manifesto'ya, Agile prensiplere, Scrum Değerlerine ve Scrum'ın üzerine inşa edildiği deneysel süreç kontrol teorisine başvurulması gerekir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Agile mı Scrum mı?
.
Kimdir Bu Product Owner?
.
Kimdir Bu Scrum Master?
.
İterasyon: İki Hafta mı Üç Hafta mı?
.
Yapışkan Kağıtlar mı Teknoloji mi?
.
Retrospective Toplantılarına Her Zaman İhtiyaç Var mı?
.
Scrum Uyguluyoruz Ama?
.
Üretkenlik mi Verimlilik mi?
.
Peki ya Proje Yöneticisi?
.
Uzmanlıklar ve Kişi Bağımlılıkları Nasıl Yönetilir?
.
Ne Olacak Yöneticilerin Hali?
.
Sabit Kapsam, Sabit Bütçe ve Sabit Bitiş Süresi?
.
Dijital Dünya Dışında Scrum?
.
Acaba Ne Kadar Çevik'iz?
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Teşekkür 
5
3. Baskıya Önsöz 
7
Önsöz 
9
Yazarlar 
15
Şekiller Tablosu 
20
1. Agile mı Scrum mı? 
Agile Nedir, Scrum Nedir? Agile ve Scrum Arasındaki Fark Nedir? Çevikleşmek İçin Scrum Sürecini Uygulamak Yeterli Midir? 
21
2. Kimdir Bu Product Owner? 
Product Owner Rolü ve Sorumlulukları Nelerdir? Product Owner Seçimi Neye Göre, Nasıl Yapılmalıdır? 
31
3. Kimdir Bu Scrum Master? 
Scrum Master Rolü ve Sorumlulukları Nelerdir? Scrum Master’ın Tam Zamanlı Bir Rol Olması Zorunlu Mudur? 
39
4. İki Hafta mı Üç Hafta mı? 
Sprint Nedir? Sprint Uzunluğu Neye Göre Belirlenmelidir? Sprint Toplantılarına Ne Kadar Vakit Ayrılmalıdır? 
55
5. Yapışkan Kağıtlar mı Teknoloji mi? 
Scrum Uygulamak İçin En Uygun Talep Yönetim ve İş Takip Aracı Hangisidir? Bir Program Kullanmaya Başladığımızda Fiziksel Scrum Tahtası’nı da Kullanmaya Devam Etmeli Miyiz? 
61
6. Retrospective Toplantılarına
Her Zaman İhtiyaç Var mı? 
Retrospective Toplantılarımızın Verimli ve Etkin Geçmesi İçin Ne Yapmalıyız? Bazı Toplantıları İyileştirme Aksiyonu Bulamadan Sonlandırıyor Olmamız Bir Sorun Mu? Retrospective Toplantısı’nı Her Sprint Yerine Birkaç Sprint’te Bir Yapsak Problem Yaratır Mı? 
71
7. Scrum Uyguluyoruz Ama 
Scrum Çerçevesini Oluşturan Bir Çok Element Var (Scrum Master, Product Owner, Sprint Planning, Daily Scrum vb). Scrum Kullanmak İstiyoruz Ama Tüm Bu Bileşenlerin Hepsini Kullanmak İstemiyoruz. Bu Mümkün Müdür? 
81
8. Üretkenlik mi Verimlilik mi? 
Scrum Takımındaki Herkes, Sprint’ler Boyunca Her Zaman %100 Dolu Olmayabiliyor. Bu Durum Kaynakların Kötü Kullanımı Değil Midir? Daha Verimli Olmak İçin Bu Kişilerin Boş Kalmadan, Gerekirse Başka İşlerle Meşgul Olmasını Sağlamamız Gerekmez Mi? Zaten Şirkette Yeterince Kaynak Yokken, Boş Kalan Kişilerin Varlığı Kabul Edilebilir Mi? 
91
9. Peki ya Proje Yöneticisi? 
Bir Proje Yöneticisi Olarak Scrum’daki Rolümün Ne Olduğunu Anlayamıyorum. Proje Yöneticisi ile Scrum Takımları Arasındaki Rol Paylaşımı Nasıldır? 
103
10. Uzmanlıklar ve Kişi Bağımlılıkları 
Scrum Takımı Üreteceği Ürün/Proje Kapsamında Tüm Yetkinliklere Sahip Değilse, Şirket İçerisinde Bazı Yetkinlikler/Uzmanlıklar Konusunda Yeterli Sayıda Kişi Yoksa ve Birden Fazla Proje/Takım Bu Aynı Kişilere Ulaşmaya Çalışıyorsa Nasıl İlerlemek Gerekir? 
113
11. Ne Olacak Yöneticilerin Hali? 
Çevikliğini Artırmaya Çalışan ve Yaygın Bir Şekilde Scrum Kullanan Bir Organizasyonda Yöneticilere İhtiyaç Var Mıdır? Böyle Bir Organizasyonda Yöneticilerin Görevi Ne Olmalıdır? 
121
12. Sabit Kapsam, Sabit Bütçe ve
Sabit Bitiş Süresi… 
Klasik Yazılım Geliştirme Sözleşmeleri Altında Scrum ile İlerlemek Mümkün Müdür? Bu Durumda Scrum Kullanılabilir ise, Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir? 
129
13. Dijital Dünya Dışında Scrum? 
Scrum Sadece Yazılım Takımlarına Yönelik Yönetsel Bir Araç Mıdır? Yazılım Takımları Dışında Scrum Nasıl Kullanılır? 
137
14. Acaba Ne Kadar Çevik’iz 
Çevikliğimizi Görmek İçin Nereye Bakalım? 
155
Kaynakça 
179
Kavramlar Dizini 
183