Covid-19 salgın hastalığının. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi otarak ilan edilmesinden günümüze kadar salgın, Dünya'da altı milyona yakın ölüme sebep olmuştur. Bu süreç insanların özgür hayatına kısıtlamalar getirmiş, insanların sosyal ve ekonomik hayatını etkilemiştir. Dünya ile paralel olarak Türkiye'de Covid-19 nedeniyle hızlı ve etkin önlemler alma yoluna gitmiştir. Ülkemizde, salgının ülkeye girişinin engellenmesi, halk sağlığının korunması, ekonomik ve sosyal bakımdan ortaya çıkacak olumsuz etkilerin minimum düzeyde tutulması için yasal, ekonomik, kurumsal ve bireysel birçok tedbirler alınmış ve uygulamaya konulmuştur.
Çalışmamızda, hukuk sistemimizde, salgınlara (iş bu çalışmamızda salgın hastalık türlerinden pandemi ete alınmakla birlikte en güncel pandemi olan Covid-19 incelenmiştir) ilişkin hukuki eksikliklerin tespiti ve bu eksiklikler sebebiyle ortaya çıkan zararların yol açtığı idarenin sorumluluğunun kapsam ve sınırlarının araştırılarak belirlenmesi amaçlanmıştır, içinde bulunduğumuz Covid-19 salgın süreci de göz önünde bulundurularak salgın sürecinde idare tarafından uygulanan tedbirlerin hukuki altyapısının yetersizliği, temel hak ve özgürlüklerde meydana gelen sınırlamaların hukuki altyapısının araştırılması; idarenin, bu dönemde aldığı tedbirler sebebiyle ortaya çıkan zararlardan dolayı Anayasal ilkelerden sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri uyarınca sorumluluğunun kapsam ve sınırlarının araştırılması hedeflenmiştir.
Çalışmamızda "Covid-19, tarihsel süreci, pandemi ilan edilmesi, Çin'de görülmesinden itibaren alınan tedbirler ve uygulamalar genel otarak nelerdir?" soruları irdelenmiş ve ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020'den çatışmamızın şekillendiği Mayıs 2022 tarihine kadarki süreç incelenmiştir. Çatışmamızın kaleme alındığı dönemde çalışmamızın içeriği özelinde doktrinsel görüş ve yargı kararına pek rastlanılamamış olması sebebiyle özgün bir çalışma ortaya çıkarmaya çalıştık.