Bu kitabın amacı, canlı sistemlerin fizikteki bazı kavramlarla bağlantısını kurmaktır. Genelde, bu kitaptaki metinler temel fizik metinlerinde bulunan konuları izler. Bu inceleme: katı mekaniği, akışkanlar mekaniği, termodinamik, ses, elektrik, optik, atom ve çekirdek fiziği alanlarını organize etmektedir. Her bir bölüm, bilinen fiziği kısa olarak gözden geçirmekte, fakat metinlerin çoğu biyoloji ve tıpta fiziğin uygulanmasına ayrılmaktadır.
Lisans öğrencilerinin biyoloji hakkında detaylı bilgiye sahip olmadıkları varsayılarak tartışılan biyolojik sistemler, fiziksel incelemeler için gerektiği kadar ayrıntılı olarak tanımlanmaktadır. Mümkün olduğunca, inceleme, sadece temel cebir ve trigonometri gerektiren biçimde sayısal olarak yapılmıştır. Her bir bölüm, kavramların bazılarını inceleyen ve genişleten problemler içermektedir. Kuşkusuz, biyolojik sistemlere fiziğin sayısal uygulamasında büyük sınırlamalar vardır. Bu sınırlamalar tartışılmıştır.
Canlı sistemlere fizik ve mühendislik tekniklerinin uygulanmasıyla canlılara ait bilimlerde ilerleme kaydedilmiştir. Bu tekniklerin bazıları kitabın uygun bölümlerinde incelenmektedir.