Son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan hareketlenme, isyan, direniş dalgası bu olayla başladı. Bouazizi’den önce de insanlar haysiyetlerini rencide eden davranışlar karşısında Ortadoğu’nun kaderine isyan edercesine kendilerini ateşe vermişti. Ancak Tunus’ta 2010’da başlayan isyan ve direniş dalgası tüm Ortadoğu’ya yayıldığında Bouazizi bir bayrak haline geldi.
Y. Doğan Çetinkaya’nın derlediği bu kitap, Ortadoğu’da son dönemde yaşananları etraflı bir tarihsel-politik değerlendirmenin ekseninde ele alıyor. Bir yanda 18. yüzyılın sonundan bugüne Ortadoğu’da yaşanan isyan, direniş, devrim ve toplumsal/siyasal hareketler tartışmanın bir hattını kuruyor. Diğer hatta İran Devrimi, devrim ve ertesinde yaşanan gelişmelerin ışığında tartışılıyor. Bu iki hattın ortasında ise son dönemin en uzun süren deneyim örneği olarak Mısır, merkeze yerleşerek ayrıntılı bir şekilde inceleniyor; toplum, ekonomi, siyaset, ordu ve muhalefet kapsamlı bir analize tâbi tutuluyor.
Y. Doğan Çetinkaya, James Gelvin, Hazem Kandil, Farhad
Khosrokhavar, Mete Çubukçu, Yüksel Taşkın’ın makalelerinden oluşan Ortadoğu: Direniş, Devrim, Emperyalizm, Ortadoğu’da ne olup bittiğini anlamak için derinlikli bir bakış sunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)