Sosyokültürel kökleri Türk tarihinin kadim derinliklerine uzanan Odalar ve Borsalar, bir kanuni rejime tabi olmaları bakımından da yaklaşık 150 yıllık gibi azımsanamayacak bir geçmişe ve derinliğe sahip bulunmaktadır. Nice kadim medeniyetlerin değirmeninde öğütüldüğü ve hamurunun yoğrulduğu Anadolu coğrafyası, bugün "odaların" atası sayılan Ahilik ve Lonca Sistemini de kendi velûd bağrından peydah etmiş ve vücut vermiştir. Odaların dayandığı bu maddi ve manevi miras ve müktesebat halen Türkiye'de ticaret hayatına ve ahlakına yön ve hayat veren kuvvetli, pâk ve temiz bir kaynak gibidir. Nitekim Odalar, Borsalar ve Birlik'in Kanunu'na bakıldığında da mensuplarına tenbih ettiği kadim ahlaki ve hukuki değerler değişmemiştir.
Diğer taraftan modern dünyanın şimdilerde keşfettiği insana ve ahlaka dayalı örgütsel kültürün kurucu umdelerini ve yaşamsal formlarını yine Anadolu'da Ahilik ve Lonca sisteminde bulabilmekteyiz. Ahilik ve Lonca sisteminin getirdiği dayanışma ve yardımlaşma kültürü ve bunların sözlü ve yazılı kaynakları yine günümüz Türkiye'sinin Odalar ve Borsaların sözlü kültüründe ve yazılı kültürü olan hukukunda görebilmekteyiz.
Bu bahsedilen değerlerden hamle alarak Türkiye'de Odalar, Borsalar ve Birlik'in değerlerini, dayanışmasını ve toplumsal yararlılığını mündemiç hale getiren hukukunun pozitif düzenlemeleri ışığında toparlamanın ve ele almanın bir katkı sağlayabileceği kanaati uyanmıştır. İşte bu kanaatten dolayı bu çalışmanın inşasına girişilmiştir. (Önsöz’den)