Kitap, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel kavramlar, algoritma ve akış diyagramlarının hazırlanışı anlatılmaktadır, ikinci bölümde BASIC ve FORTRAN IV programlama dilleri özet olarak gözden geçirilmiştir. Üçüncü bölümde ise, mühendislik problemlerinde sık sık karşılaşılan matris işlemler ve sayısal integrasyon konularına değinilmiş, birkaç örnekle bunlara ait programlama uygulamaları verilmiştir.
BASIC veya FORTRAN dilini (veya her ikisini) beürli bir seviyede bilen ve bu kitaptan yararlanmak isteyen okuyucuya, birinci bölümü okumadan diğer bölümlere geçmemesini öneririz. Yüksek seviye programlama dillerinden herhangi birini (Pascal, Cobol, Basic, Fortran, gibi) öğrenmede temel olan birinci bölüm; genel problem çözme yöntemimizden oldukça farklı olan bilgisayarınkini açıklamayı amaçladığından oldukça önemlidir.
Öğrencilerden, meslektaşlarımızdan ve bizzat kendi deneyimimizden edindiklerimize göre, PROGRAMLAMA becerisinin okumaktan çok bizzat yapılan pratik alıştırmalara dayalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, öğrencinin, her bölümde verilen alıştırmaları yaparak bilgilerini pekiştirmelerini öneririz. Kitabın nispeten kısa bir sürede baskıya hazır duruma getirilmiş olması nedeniyle gözden kaçmış hatalar taşıyabilmesi muhakkaktır.