Belli bir alt yapısı olup da Arapça hazırlığı bulunan bir lisans programına yerleşmeyi düşünen veya yerleşip de öğretim yılı başında icra edilen muafiyet sınavına girmeyi planlayan öğrenciler bulunmaktadır. Bu öğrenciler, muafiyet sınavında karşılaştıkları sorular ve onların çözümü hakkında net bir bilgiye rastlamadıkları gibi gramer konularına hangi düzeyde vakıf olacaklarını tam olarak bilmemektedir. Konular önceden bilinse bile soru tarzı ve deneyim onların test edilmesi açısından önemlidir. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı'ndan bir grup öğretim elemanı olarak bu hususta geçmiş yıllardan itibaren bir talep ve beklentinin olduğunu gözlemledik.
Çalışmamızda öncelikli olarak bu alandaki ihtiyacın giderilmesini amaçladık. Konuların hatırlanması açısından da soru çözümü öncesi konu anlatımlarını verdik. Çalışmamızda amaç sadece öğretim yılı başında yapılan muafiyet sınavı değildir. Onun dengi sayılan güz dönemi sonu ara muafiyeti, bahar dönemi finali ile onun bütünlemesi de amaçlarımız arasındadır. Hatta kitabın, öğretim yılı boyunca yapılan vize (ara) sınavlarına hazırlıkta da alt yapısı olan veya yeni başlayan öğrencilere kolaylık sağlayacağını ön görüyoruz.
Çalışmamız, ilk etapta lisans öğrencilerine yönelik hazırlanmış gibi görünse de aslında Arapçaya ilgi duyan farklı seviyelerdeki bütün muhataplarına katkı sunacak niteliktedir.