Karşılaştırmalı Hukuk Bağlamında İdari Yargıda Dava Ehliyeti Dr. Adem Avcı  - Kitap
Karşılaştırmalı Hukuk Bağlamında

İdari Yargıda Dava Ehliyeti

1. Baskı, 
Mayıs 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
574
Barkod:
9786050518788
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
650,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışma, karşılaştırmalı hukuk metoduyla ele alınmış ve çalışmanın konusu "Karşılaştırmalı Hukuk Bağlamında İdari Yargıda Dava Ehliyeti" olarak belirlenmiştir.
Çalışmada öncelikle, mahkemeye erişim hakkı ve dava ehliyeti ele alınmıştır, ikinci bölümde Türk idari yargısındaki sübjektif dava ehliyeti incelenmiş ve üçüncü bölümde idari yargıda dava ehliyeti karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası alanda yazılmış bilimsel eserlerden ve yargısal kararlardan yararlanılmıştır.
Çalışmada, İngiliz hukuk doktrinindeki bir sınıflandırmadan yararlanılarak kamuyu yakından ilgilendiren davalar için "kamu yararı ehliyeti" model olarak önerilmiştir. Yine çevre hukukundan doğan uyuşmazlıklarda "yeşil yargı" olarak da ifade edilen özel bir çevre yargısı teşkilatının Türkiye'de kurulması konusunda İsveç'in model alınabileceği belirtilmiştir. Ayrıca kamu yararını yakından ilgilendiren davalar bakımından, kamu yararı ehliyetinin getirilmesinin ve böylece herkesin dava açabilmesine imkân verilmesinin, idari yargıda iş yükünü artırabileceği belirtilmiştir. Bunu gidermek adına ise bu öneriye ek olarak ilk derece idari mahkemeler için "idari savcılık" kurumunun getirilebileceği ifade edilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Mahkemeye Erişim Hakkı Bağlamında Dava Ehliyeti
.
Türk İdari Yargılama Hukukunda Subjektif (Öznel) Dava Ehliyeti
.
İdari Yargıda Dava Ehliyetinn Karşılaştırmalı Hukuktaki Görünümü
Yorumlar