Kalp cerrahisi, tıbbın en karmaşık ve en yüksek risk taşıyan alanlarından biridir. Her geçen gün tıp teknolojilerinin ve cerrahi tekniklerin gelişmesiyle birlikte, yaşam kurtarıcı müdahalelerin sayısı artarken, bu alandaki malpraktis vakaları da dikkat çekici hale gelmiştir.
Branşın karakter gereği yapılan en basit hata ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Dolayısıyla, kalp cerrahisi alanındaki malpraktis vakaları, hasta ve yakınları için yıkıcı sonuçlar doğuracağından hızlıca dava konusu olabilmektedir. Bu durum cerrahlar ve sağlık kurumları açısından önemli hukuki sorumlulukları beraberinde getirmekte, artan dava sayısı ve sonuçlarının giderek ağırlaşması mevcut iş yüküne ek olarak cerrahlar üzerinde ciddi bir stres unsuru olmaktadır.
Bu eserde; sağlık profesyonellerinin uyması gereken etik ve yasal yükümlülüklere, malpraktis durumunda yapılması gerekenlere, cerrahi hataların önlenebilmesi için alınması gereken tedbirlere dikkat çekilerek kalp cerrahisi pratiğinde daha güvenli ve etkili bir yaklaşım geliştirme noktasında önemli bir katkı sağlamak, kalp cerrahlarına yol gösterici bir rehber oluşturmak amaçlanmıştır.