Bu kitap, piyasadaki Java kitaplarının eksiklikleri göz önünde bulundurularak hazırlandı. Piyasadaki tüm Java kitapları, genellikle okuyucuya programlama dilinin bütün özelliklerini anlatır. Fakat bu kitapları bitirenlerin çoğu, kitabı bitirdiklerinde Java programlamaya nereden başlayacaklarını bilemezler. Okuyucular kitabı büyük bir iştahla bitirir. Ellerinde Java'nın hemen hemen tüm konseptlerini anlatan örnek kodlar vardır; fakat kodu derlemek ve çalıştırmak için bildikleri tek yol komut satırından bazı komutları çalıştırmaktır. Belli bir noktadan sonra bir metin editöründe Java kodu yazmak yeni başlayan okuyucunun hevesini kırar ve çoğu daha başlangıçta pes eder. Aslında bu durum hemen hemen bütün programlama kitapları için geçerlidir.
Bu kitabın Java'nın bütün özelliklerini anlatmak gibi bir iddiası yoktur. Bir başka deyişle bu kitap Java'yı her şeyiyle anlatan bir referans kitabı değildir. Kitabın temel iddiası Java'yı profesyonel araçlarla etkin bir şekilde kullanmayı öğretmektir. Peki, Java nasıl etkin bir şekilde kullanılır? Bize göre en temel ihtiyaç bir Entegre Geliştirme Ortamıdır. Kitapta hemen hemen her konu piyasadaki en güçlü Java geliştirme ortamlarından biri olan NetBeans IDE'si kullanılarak anlatılmıştır. İlk 3 bölüm dışındaki tüm örnekler Netbeans projeleri olarak verilmiştir.
Kitabın ilk 5 bölümü Java temellerini anlatır. Değişkenler, kontrol yapıları, mantıksal ifadeler, sınıflar, nesneler, metotlar, döngüler ve kalıtım gibi kavramlar ilk 5 bölümde işlenmiştir. Kitabın geriye kalan 11 bölümü ise uygulamaya yöneliktir. Bu bölümler altında Netbeans temelleri, veritabanı tasarımı, MySQL, Swing, JDBC, JFreeChart, Web Servisleri, JSF 2.0, JPA/Hibernate, Java Mobile gibi piyasada sıklıkla kullanılan kavramlar incelenmiştir. Kitabın 8-13. bölümleri arasında adım adım bir Blog uygulaması geliştirilmiştir. Geliştirilen blog uygulaması için bir veritabanı tasarımı yapılmıştır. Bu veritabanına JDBC aracılığıyla Swing, JSF ve Web servisleri üzerinden erişim gerçekleştirilmiş ve neredeyse tam teşekküllü bir Blog uygulaması geliştirilmiştir.
Kitabın 14 ve 16. Bölümleri ise sırasıyla J2ME ve Java'da İleri Konular olarak adlandırılmıştır. Bu bölümlerden 14 ve 16. bölümler giriş niteliğindeki bölümlerdir. 15. bölüm ise yine tam teşekküllü bir JPA/Hibernate uygulamasıdır.
Kitabı bitirdikten ve örnek uygulamaları çalıştırıp inceledikten sonra, diğer kitapların sonuna geldiğinizde yaşayabileceğiniz olası uygulama eksikliklerini büyük ölçüde kapatmış olacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)