İstihbarat son on beş yılda Türkiye'de gündemi işgal eden en önemli konuların başında yer almıştır. Döneme, devletlere, coğrafyaya, kurumlara ve hedeflere göre farklı anlamlar yüklenen istihbaratın ne olduğu sorusu istihbaratı konu alan diğer bilimsel çalışmalarda olduğu gibi bu kitap çalışmasının da temel sorunudur.
Zira "İstihbarat Hukuku"' başlıklı bir çalışmanın temel süjesi olan istihbarat teriminin de halen öğretide genel kabul gören bir tanımı bulunmamaktadır. En azından öğretideki tanımlamaların her biri istihbaratın farklı özelliklerini ön plana çıkartarak, sadece o özelliğin istihbarat terimini oluşturduğu gibi bir algıya sebebiyet vermektedir.
Bu çerçevede ikinci bölümün ilk alt bölümünde kuramsal temeller başlığı altında, istihbarat çeşitli kategorilerde irdelenmiştir. Bu bölümün ardından, devlet idaresinde ve hukuk düzeninde istihbaratın konumunun sorgulanması yönündeki çabalara yer verilmiştir. İlgili literatür başlığı altında ise, Türkçe ve İngilizce kaynaklar tanıtılmıştır.