İş Hukukunda Arabuluculuk Tutanağının İptaline Yönelik Davalar İbrahim Halil Şua  - Kitap

İş Hukukunda Arabuluculuk Tutanağının İptaline Yönelik Davalar

1. Baskı, 
Ekim 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
298
Barkod:
9789750296260
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
340,00
24 saat içerisinde temin edilir.
Kitabın Açıklaması
İşverenlerin dava yolunu kapatmak amacıyla çalışanlarını bu yola yönlendirerek genelde de yanlış düzenlenen, çelişkili ve geçersiz arabuluculuk tutanakları ile işlem yapıldığı görülmektedir. Av. Hasan Çetinbulut'un 27 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan "İş Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Kötüye Kullanılması; Yargı Kararları" başlıklı makalesinde de belirtildiği üzere kimi işverenler tarafından, arabuluculuk süreci kötüye kullanılarak işçilerin dava yoluna gitmesinin önü kesilmeye çalışılmaktadır. Artık, neredeyse işten çıkış kodu olarak değerlendirilebilecek şekilde yaygınlaşan "arabulucu yoluyla fesih" (!) uygulamasında işverenlerin bir kısmı, bireysel veya toplu işten çıkarmalarda arabulucu yoluyla yapmayı şart koşmaya başladılar. Çoğu zaman işçinin arabulucuyu dahi görmeden imzaladığı anlaşma tutanakları veya doğrudan işyerinde gerçekleştirilen arabuluculuk toplantıları ile işçilerin iş akitleri feshedilebilmektedir. İşçilere, fesih nedeniyle, yalnızca bir kısım alacakları ödenirken, anlaşma tutanakları sonunda tüm işçilik alacaklarına yer verilerek "diğer tazminat ve işçilik alacakları bakımından işe iade davası da dahil olmak üzere hak talebinde bulunamayacağı yönünde anlaşmışlardır." cümlesine yer verilmektedir. İşveren, böylelikle, işe iade davası da dahil olmak üzere işçinin diğer alacakları için de açabileceği muhtemel davanın önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Sıklıkla artan bu uygulama artık yargı kararlarına konu olmaya başlamıştır(1).
(1) Kitabın önsöz ve arka kapak yazısının tanıtımda yer alan bu bölüm Sayın Av. Hasan ÇETİNBULUT tarafından 27 Ocak 2022 tarihinde "İş Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Kötüye Kullanılması; Yargı Kararları" başlıklı makalede, (www.forseti.com.tr/makale/arabuluculugun-kotuye-kullanilmasi/) yayınlanmış olup, sehven kitabın yazarı tarafından ilgili makaleye atıf yapılmadığından ,Sayın Av. Hasan ÇETİNBULUT'tan özür diler ilgili metin düzeltmesini atıflı olarak okuyucularımıza sunarız.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Arabuluculuk Tutanağının İptaline İlişkin Genel Bilgiler
.
Arabuluculuk Tutanağının İptal Nedenleri
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
Kısaltmalar 
11
1. Bölüm
ARABULUCULUK TUTANAĞININ
İPTALİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
I. ARABULUCULUK TUTANAKLARININ İPTALİ 
13
II. İHTİYARİ ARABULUCULUK TUTANAĞININ İPTALİ DAVALARINDA GÖZETİLECEK HUSUSLAR 
14
2. Bölüm
ARABULUCULUK TUTANAĞININ İPTAL NEDENLERİ
I. ARABULUCULUK TUTANAĞININ İPTAL NEDENLERİ 
19
A. Arabuluculuk Tutanaklarının İrade Fesadı Nedeniyle İptaline İlişkin Yargıtay ve BAM Kararları 
22
B. Arabuluculuk Tutanaklarının Gabin Nedeniyle İptaline İlişkin Yargıtay ve BAM Kararları 
99
C. Arabuluculuk Tutanaklarının Arabuluculuk Sürecinin Usulüne Uygun Yürütülmemesi Nedeniyle İptaline İlişkin Yargıtay ve BAM Kararları 
136
D. Arabuluculuk Tutanaklarının Geçersizliği ile İlgili Usule İlişkin Yargıtay ve BAM Kararları 
244
Kavram Dizini 
295