İnternet Alan Adları Hukuku (Domain Name Law) Tamer Soysal  - Kitap

İnternet Alan Adları Hukuku

(Domain Name Law)

1. Baskı, 
Eylül 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
1300
Barkod:
9786051464718
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
10 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 35 inci maddesi ile .tr uzantılı alan adlarında yasal dayanak oluşturulmuştur. Bu alanda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yetkili ve görevli kurum olarak belirlenmiştir. Bu belirlemenin ardından, 7 Kasım 2010 tarihinde İnternet Alan Adları Yönetmeliği, 21 Ağustos 2013 tarihinde de İnternet Alan Adları Tebliği ve İnternet Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması Tebliği yayınlanmıştır. Çıkarılan iç hukuk mevzuatı ile birlikte . tr uzantılı alan adları yetkili kayıt otoritesi olarak TRABİS oluştu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun, 6 Ağustos 2012 tarihinde TÜBİTAK ile yaptığı Sözleşme ile TRABİS’in kurulumu ve alt yapısının oluşturulması ile ilgili çalışmaları yapmak yetki ve görevi, ULAKBİM’e verilmiştir. Bunların dışında, 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren 6102 sayılı yeni Ticaret Kanununun 1524 üncü maddesi ile bağımsız denetime tabi ticaret şirketlerinin internet sitesi bulundurması zorunlu tutulmuştur. Bütün bu gelişmeler önümüzdeki süreçte, bilişim camiası ile birlikte uygulayıcılar ve akademisyenler nezdinde alan adlarına olan ilgiyi artıracaktır.
Kitapta, internet alan adlarına ilişkin ortaya çıkan ihtilaflar UDRP kuralları ile ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Avustralya, Belçika, İsviçre, Malezya ve Hindistan örneğinde mukayeseli olarak incelenmiştir. Türk uygulaması da örnek mahkeme kararları ışığında ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur.
Son olarak İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) tarafından uygulamaya geçirilen yeni jenerik alan adları sistemi ve bu kapsamda oluşan ihtilafları çözüm usulleri de kitap kapsamında ayrıntılı olarak yer almaktadır. Kitapta bilişimin özel hukuk boyutuna ilişkin eposta, istenmeyen iletiler (spam), kayıtlı eposta, etebligat, eticaret, edevlet, esözleşme, eimza ve tele çalışma gibi alanlara da yer verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Bilgisayar ve İnternet
.
İnternet İşlevini Yerine Getiren Aktörler
.
İnternete Özgü Diğer Kavramlar
.
İnternet ve Yeni Ekonomi
.
İnternet Alan Adları Sistemi(Domain Name System–Dns)
.
İnternet Alan Adları Hukukuna Giriş
.
Alan Adları Uyuşmazlıklarını Çözüm Çalışmaları ve ICANN Çözüm Usulleri
.
Birleşik Devletler’de Alan Adları Uyuşmazlıklarını Çözüm Mekanizmaları
.
Çeşitli Ülkelerde, Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Alan Adları Uyuşmazlıkları Çözüm Politikalarına Bakış
.
Markanın Alan Adı Olarak Kullanılması
.
Benzer Hakların Alan Adı Olarak Kullanılması
.
İnternet Alan Adı Kayıt Kurumlarının Sorumlulukları
.
İnternet Alan Adlarının Korunmasında Haksız Rekabet Kurallarının Uygulanması ve Alan Adı Davalarında Kanunlar İhtilafı ve Yetki Sorunu
Yorumlar