Tek (bir) cilt olan ve İcra ve İflâs Hukukunun bütün konularını (bölümlerini) kapsayan (içeren) bu El Kitabı, özellikle hâkimler, avukatlar ve lisansüstü araştırma yapanlar için başvuru (müracaat) kitabı olarak düşünülmüş ve hazırlanmıştır. Bundan dolayı, kitabın uygulamaya (tatbikata) dönük bir kitap olarak hazırlanmasına özen gösterilmiştir.
Bu nedenle, Yargıtay'ın İcra ve İflâs hukukuna ilişkin olup çeşitli dergi ve kitaplarda yayımlanmış olan kararlarına, El Kitabı'nda geniş ölçüde yer verilmiştir. Hatta, yayımlanmamış Yargıtay kararları da, Kitapta inceleme konusu yapılmıştır. Bu yapılırken, Yargıtay kararlarının yalnız zikredilmesiyle yetinilmemiş, hemen her Yargıtay kararı, ilişkin olduğu konunun bütünü içine sindirilerek incelemeye tâbi tutulmuştur. Böylece, bu El Kitabı'nda, her konu hakkında, Yargıtay'ın en son görüşü belirtilmiş ve incelenmiştir.
Bundan başka, İsviçre Federal Mahkemesi'nin (ve bazı İsviçre kantonlarının mahkemelerinin) hukukumuz bakımından faydalı olan kararlarına da, El Kitabı'nda yer verilmiştir.
İcra ve İflâs Hukuku El Kitabı'nın yayımlanmasından (2004) sonra, üç ana kanun tümü ile değişmiştir: 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (YBK), 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (YTK). İcra ve İflâs Hukuku El Kitabının 2. baskısında, az önce anılan yeni ana kanunların icra ve iflâs hukuku ile ilgili olan hükümlerine geniş ölçüde yer verilmiştir.
Bunun yanında, yürürlükten kaldırılmış olan (eski) üç ana kanunun hükümlerine de bu El Kitabında yer verilmiştir. Bunun nedeni, yürürlükten kaldırılmış olan ana kanunlar ile yeni ana kanunlar arasındaki benzerliklerin ve farkların belirtilmesi ve El Kitabındaki misallerin birçoğunun yürürlükten kaldırılmış olan ana kanunlara ilişkin olmasıdır. El Kitabının sonunda, çok ayrıntılı (kanun isimlerine ve kavramlara göre) arama cetvelleri mevcuttur.