Gıdada Taklit/Tağşiş ve İdari Yaptırım Rejimi Doç. Dr. Yasin Söyler  - Kitap

Gıdada Taklit/Tağşiş ve İdari Yaptırım Rejimi

1. Baskı, 
Ekim 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
359
Barkod:
9786256147515
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
490,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Kitapta, gıdada taklit ve tağşişin hukuk sistemimizde ne şekilde tanımlandığı her boyutuyla ele alınmış, bu haksızlığı önlemek amacıyla geliştirilen tedbir ve yaptırımları anlamlandırma çabasına girişilmiş, bu politikanın uygulamadaki karşılığı ile yeterliliği sorgulanmış, Tarım ve Orman Bakanlığının bu kapsamda yürütmekte olduğu faaliyetlere hukuki bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bakanlığın bu doğrultuda yürüttüğü faaliyetlerin uygulamadaki görünümü, konuya ilişkin yargı kararları incelemeye tabi tutularak somutlaştırılmıştır.
Gıdada taklit ve tağşişle etkin bir hukuki mücadele, bu konuya kamuoyunun duyarlılığının artırılabilmesi için yeterli düzeyde bilimsel çalışmanın ortaya konulmasını da gerekli kılmaktadır. Bu sorumluluk diğer birçok hukuk disiplininde olduğu gibi aynı zamanda idare hukuku disiplininin de üzerindedir. Maalesef ülkemizde, doğrudan gıdada taklit ve tağşişi önleyici hukuk politikası bağlamında idare hukuku boyutuyla ele almış bilimsel çalışma sayısı yeterli düzeyde değildir. Kitabın bu noktada, gıdada taklit ve tağşişe karşı kamuoyunda oluşması gereken duyarlılığı artırma ve bu haksızlığa karşı hukuki bir çerçeve çizerek bilimsel bir bakış açısı getirme amacı bulunmaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Hukuk ve Gıda Güvenliği
.
Gıdada Taklit ve Tağşiş
.
Gıda Kanunu Kapsamında Taklit ve Tağşişe Uygulanacak İdari Yaptırımlar
Kitapla İlgili Kategoriler
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ 
7
İÇİNDEKİLER 
9
KISALTMALAR 
13
GİRİŞ 
15
BİRİNCİ BÖLÜM
HUKUK VE GIDA GÜVENLİĞİ
I. GIDANIN HUKUKİ TANIMI 
23
A. Genel Olarak Gıda 
25
1. Gıda Kapsamına Dâhil Olduğu Açıkça Belirtilen Ürünler 
30
2. Gıda Kapsamında Olmadığı Açıkça Belirtilen Ürünler 
35
B. Özel Nitelikli Gıdalar 
43
1. Takviye Edici Gıda 
44
2. Okul Gıdası 
47
3. Helal Gıda 
50
4. Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma ve Ürünlerinin Kullanıldığı Gıda 
53
5. Coğrafi İşaret veya Geleneksel Ürün Adı Taşıyan Gıda 
55
6. Organik Gıda 
59
C. Sağlık veya Beslenme Beyanı İçeren Gıdalar 
61
II. GIDA GÜVENLİĞİ 
63
A. Gıda Hakkı 
63
1. Gıda Güvencesi 
65
2. Gıda Güvenliği 
68
3. Güvenli Gıda 
73
B. Gıda Güvenliğini Tehdit Eden Bir Unsur Olarak Gıdada Taklit ve Tağşiş 
75
C. Gıdanın Piyasaya Arzında Tüketici Haklarının Korunması 
78
III. TÜRK GIDA KODEKSİ 
81
A. Türkiye’de Gıdanın Kodifikasyonu 
81
B. Regülasyon Modeli 
87
1. Birincil–İkincil Düzenleme Alanları 
87
2. Yatay ve Dikey Gıda Kodeksi 
90
a. Yatay ve Dikey Gıda Kodeksinin Kapsamı 
92
b. Türk Gıda Kodeksinin Hazırlanma Usulü 
96
3. Genel ve Özel Nitelikli Düzenleme Yöntemi 
99
C. Gıda Kodekslerinde Uluslararasılaştırma Politikası 
100
1. Uluslararası Gıda Hukukuna Uyum 
100
2. Avrupa Birliği Gıda Hukukuna Uyum 
102
Ç. Türk Gıda Kodeksine Uygun Gıdaların Tüketiminden Kaynaklanan
Zararlardan Dolayı İdarenin Sorumluluğu 
105
İKİNCİ BÖLÜM
GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞ
I. GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞİN TARİHİ VE ORTAYA ÇIKIŞ NEDENLERİ 
110
II. TAKLİT VE TAĞŞİŞİN EN FAZLA KARŞILAŞILDIĞI GIDALAR 
116
III. BİR HAKSIZLIK OLARAK GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞ 
120
A. Doktrinde Gıdada Taklit ve Tağşişi Tanımlama Çabaları 
122
B. Gıdada Taklit ve Tağşişin Suç Niteliği 
125
1. Gıda Kanunu’nda Düzenlenen Suç 
127
2. Diğer Özel Kanunlarda Düzenlenen Suçlar 
129
3. Türk Ceza Kanunu’nda Düzenlenen Suçlar 
132
C. Gıda Kanunu’na Göre Gıdada Taklit ve Tağşiş Kabahati 
134
1. Kanunilik İlkesi Açısından Gıdada Taklit ve Tağşiş Kabahati 
136
2. Taklit ve Tağşiş Kabahatinin Unsurları 
139
a. Fail ve Mağdur 
139
b. Taklit ve Tağşiş Fiili 
146
i. Gıdanın Taklidi 
147
ii. Gıdada Tağşiş 
151
c. Taklit ve Tağşiş Konusu Gıdayı Üretme, İthal Etme veya Piyasaya
Arz Etme 
157
ç. Fiilin Tekliği 
161
d. İlliyet Bağı ve Netice 
164
e. Kusur 
168
f. Taklit ve Tağşiş Kabahatinin Özel Görünüm Şekilleri 
172
i. İştirak 
172
ii. Teşebbüs 
175
g. Hukuka Uygunluk Nedenleri 
177
Ç. Diğer Kanunlar Kapsamında Gıdada Taklit ve Tağşiş 
181
1. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 
182
2. Biyogüvenlik Kanunu 
184
3. Organik Tarım Kanunu 
185
4. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair
Kanun 
187
5. İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu 
188
IV. TAKLİT VE TAĞŞİŞE BENZER NİTELİKTE KABAHAT OLUŞTURAN DİĞER GIDA
GÜVENLİĞİ İHLALLERİ 
190
A. Yanlış Etiketleme veya Tüketiciyi Yanıltıcı Reklam 
190
B. Yetkisiz Gıda Üretimi veya Piyasaya Arz 
193
C. Gıda Üretiminde Yasaklanmış Ürünlerin Kullanımı 
194
Ç. Onaya Tabi Ürünlerin Onay Alınmaksızın Üretimi veya Piyasaya Arzı 
195
D. Türk Gıda Kodeksine Aykırı Bir Şekilde Gıda Üretimi veya Piyasaya Arz 
195
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GIDA KANUNU KAPSAMINDA TAKLİT VE TAĞŞİŞE UYGULANACAK İDARİ YAPTIRIMLAR
I. İDARİ YAPTIRIMLARIN TÜRK HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ 
197
II. GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞE KARŞI ÖNLEYİCİ HUKUK POLİTİKASI 
200
A. Gıda Kontrol Sisteminin Etkinliği 
201
B. Olağan Kolluk Tedbirleri 
208
1. Yasaklama Kararları ile Gıdaların Onaya Tabi Tutulması 
209
2. İhtiyatlılık İlkesi Kapsamında Alınan Tedbirler 
213
3. Riskler ve Alınan Tedbirler Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme
Yükümlülüğü 
216
a. AB Uyarı ve İş Birliği Ağı 
218
b. Ülkemizdeki Uygulama 
220
4. Gıda Güvenliği Uygulamaları ve İzlenebilirlik 
222
C. İdari Yaptırımlar 
226
1. İdari Tedbirler 
227
a. El Koyma ve Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi 
228
b. Gıdanın İthalat ve İhracatında Uygulanan İdari Tedbirler 
230
c. Diğer İdari Tedbirler 
233
ç. Gıdada Taklit ve Tağşişe Karşı Öngörülen İdari Tedbirlerin
Güvenlik Tedbirlerinden Farkı 
237
2. İdari Para Cezaları 
239
3. İfşa İşlemi 
242
4. Ticari Faaliyetten Men Kararları 
252
III. GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞ NEDENİYLE İDARİ YAPTIRIM UYGULAMASI 
255
A. Yetkili Merci 
256
1. Kişi Bakımından Yetki 
257
2. Konu Bakımından Yetki 
260
3. Yer Bakımından Yetki 
261
4. Zaman Bakımından Yetki 
262
B. İdari Yaptırımların Şekil ve Usulü 
264
1. Gıda İşletmelerinin Resmî Kontrole Tabi Tutulması 
265
2. Numune Alma Usulü 
267
3. Muayene ve Analiz Raporu Tanzimi 
269
a. Muayene ve Analiz Raporu 
270
b. Muayene ve Analiz Raporuna İtiraz 
272
c. Gıda Kontrol Laboratuvarlarının Yetkinliği, Güvenilirliği ve
Tarafsızlığı 
273
C. İdari Yaptırım Kararlarının Sebebi 
275
Ç. İdari Yaptırım Kararlarının Konusu 
280
1. Genel Olarak 
280
2. Konu Unsuru Bakımından Hukuka Uygunluk 
280
a. İdari Yaptırımların Kanuniliği İlkesi 
281
i. Anayasal Dayanak 
281
ii. İdari Yaptırım Türlerine Göre Kanunilik İlkesinin Uygulanma
Derecesi 
283
iii. Gıdada Taklit ve Tağşişe Karşı Öngörülen İdari Yaptırımların
Kanunilik İlkesine Uygunluğu 
284
b. Ölçülülük İlkesi 
289
i. İdari Para Cezası Açısından 
289
ii. İfşa Yaptırımı Açısından 
293
c. Mükerrer Ceza Yasağı 
298
i. Ceza Soruşturmasına Başlanılmış Olmasının İdari Yaptırım
Uygulama Yetkisine Etkisi 
299
ii. Bir Fiil Nedeniyle Adli ve İdari Cezaların Aynı Anda
Uygulanabilirliği 
300
iii. Bir Fiil Nedeniyle Birden Fazla İdari Yaptırımın
Uygulanabilirliği 
302
iv. Ceza Mahkemesi Kararlarının İdari Yaptırım Kararlarına Etkisi 
305
ç. Farklı Türdeki İdari Yaptırımların Eşzamanlı Uygulanması 
308
d. İnsan Onuru ile Kişinin Maddi ve Manevi Varlığını Geliştirme
Hakkının Korunması Açısından İfşa İşlemi 
310
e. Aleyhe Hüküm Kurma Yasağı 
315
IV. GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞE RAĞMEN İFŞA İŞLEMİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMEMESİ 
316
IV. İDARİ YAPTIRIM KARARLARININ ETKİNLİĞİ 
317
V. HUKUKA AYKIRI İDARİ YAPTIRIM KARARLARINDAN DOLAYI İDARENİN
TAZMİNAT SORUMLULUĞU 
321
A. Hukuka Aykırı İfşa İşleminden Dolayı İdarenin Tazminat Sorumluluğu 
321
B. Hukuka Aykırı Diğer İdari Tedbirlerden Dolayı İdarenin Tazminat
Sorumluluğu 
324
VI. GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞTEN DOLAYI UYGULANACAK İDARİ YAPTIRIMLARIN
YARGISAL DENETİM USULÜ 
327
A. Yargısal Denetimde Görevli Mahkeme 
328
B. Dava Açma Süreleri 
335
C. Olağan Kanun Yolları 
339
Ç. İdari Yaptırım Kararlarının Farklı Yargı Kollarının Denetimine Tabi
Tutulmasının Ortaya Çıkardığı Sorunlar 
343
SONUÇ 
347
KAYNAKÇA 
355