Eserde anlatılan konular ders kitabı formatında olmayıp, uygulamada mahkemelere intikal eden dava esasına göre incelenmiştir. Bu nedenle, genel itibariyle eserdeki bölümleri "davalar"oluşturmaktadır. Örneğin "muris muvazaasına dayalı tapu iptal tescil davası","komşuluk hukukundan kaynaklanan elatmanın önlenmesi davası" "Ecrimisil Davası"vs.
Öncelikle ilgili davalarla ilgili temel bilgiler verilmiştir. Detaya dair doktrinsel tartışmalardan kaçınılmış ve işin özü verilmeye çalışılmıştır.
Her bir dava ile ilgili binlerce Yargıtay kararı taranarak, farklı olanlara özet başlıklar oluşturulmak suretiyle sunulmuştur.
Genel itibariyle, her bir dava için hâkim ve avukatların hangi hususlara dikkat edeceklerine ilişkin hususlar madde madde sıralanmıştır. Bu suretle hakim ve avukatların ilgili davada bilmesi ve yapması gereken işlemlerin neler olduğu maddeler halinde ifade edilmiştir.
Her bir dava ile ilgili olarak, sıradan matbu dilekçelerden ziyade, Yargıtay kararlarından süzülen bilgilerden faydalanılarak 6100 sayılı HMK sistemine uyumlu şekilde nitelikli dilekçeler eklenmiştir.
Dilekçe üzerine, her bir dava ile ilgili hâkim tarafından hazırlanacak tensip zabıtlarına örnekler verilmiştir. Buradaki tensip zabıtları matbu zabıtlar olmayıp, her davaya özgü toplanması gereken delilleri içermekte; bir anlamda o davayla ilgili mahkemenin yol haritasını oluşturmaktadır.
Tensip zaptının gereği olan müzekkerelere (yazışmalara) kutucuklar içinde örnekler verilmiş ve mahkemenin yapacağı yazışmalar gösterilmiştir. Örneğin bir tapu iptal ve tescil davasında hangi kuruma ne şekilde yazı yazılacağı somut örnek verilerek açıklanmıştır.
Her bir ciltte yer alan Yargıtay kararlarına ilişkin başlıklara her bir cildin sonunda yer verilmiştir. Bu suretle, bir dava ile ilgili kitapta yer alan Yargıtay kararlarının 3-5 sayfada gözden geçirilmesi ve ihtiyaca uygun kararın bulunup bulunmadığının tespiti kolaylaştırarak, zamandan tasarruf etme imkânı sağlanmıştır.
Davalarla ilgili ön inceleme duruşma tutanağına örnekler verilmiştir.
Ve nihayet her bir dava ile ilgili genel itibariyle Yargıtay tarafından onanmasına karar verilmiş gerekçeli karar örneklerine yer verilmiştir.