Film eleştirisi, film ile izleyici/okuyucu arasında sanatsal bağın kurulması için güçlü bir aracı konumundadır. Sinema çalışmalarının en önemli alanlarından birini oluşturan film eleştirisi, filmle ilgili bilgi vermenin çok ötesine geçen bir yaratım olarak kabul edilir. Film eleştirisi, disiplinlerarası ilişkiler kurularak, filmin, sosyolojik, ideolojik, psikolojik, felsefi, tarihsel bağlamda incelenmesini sağlar. Bu doğrultuda film eleştirisi, popüler okumalar değil, derinlemesine çözümlemeler gerçekleştirir.
Film Eleştirisi-Kuramsal Çerçeve ve Sinemamızdan Örnek Çözümlemeler kitabı, film eleştirisinin teorik yapısını belirlemek ve eleştiri yazımında kullanılan yaklaşımları örnekler eşliğinde açıklamak üzere hazırlanmıştır. Kitap, eleştiri kavramının incelenmesini ve eleştiri yazımında yararlanılan temel kavramları ele alır. Ayrıca film eleştirisinde kullanılan yaklaşımları irdeleyerek, seçilen filmlerle eleştiri yazımını örneklendirir.
Lale Kabadayı’nın kitabı, kuramsal çerçeve ile sinemamızdan örnek çözümlemeleri bir araya getirerek bu alandaki büyük bir boşluğu doldurma amacındadır. Kitap bu doğrultuda, tüm sinemaseverler için rehber bir çalışma olma niteliğindedir.