Bu çalışma farklı zeminlerde yapılan antrenmanların dayanıklılık ve propriyosepsiyon gelişimleri açısından ele almak için başlatılmış, konunun belirlenmesi aşamasında atletizm alanında bilimsel anlamda yenilikleri ortaya koyan bir konu olmasını hedeflenmiştir. Ayrıca spor literatüründe hiç araştırılmamış olması bu konuyu çekici kılmıştır.
Bizim çalışmamızın temel amacı düzensiz zemin ve daha zorlu özel parkurlarda antrenman yapılması halinde, uzun mesafe koşucularında stabilizör kaslarının gücünü arttırarak eklem pozisyonunu hissettiğini, koşu performansı ve dayanıklılık gelişimi açısından avantaj sağladığını tespit etmekti.
Ayrıca bu çalışmaya bakılarak düzensiz zeminde yapılan antrenmanların dayanıklılık ve propriosepsiyon gelişimi açısından önemli olduğu da söylenebilir.
Çalışma sonuçları, mesafe ve dağ koşucusu atletlerin dayanıklılık gelişimi açısından düzensiz zemin kullanmalarının avantajı olduğunu ve sporcuların antrenmanlarda bu tür zeminleri kullanmaları halinde dayanıklılık performanslarına katkı sağlayacağını da ortaya koymuştur.