Soğuk Savaş sonrası dönemde uluslararası sistemde yaşanan baş döndürücü değişim, kendini yeniden yapılandırmaya ve sistemin önemli bir aktörü olarak konumlandırmaya çalışan Türkiye'nin önüne birçok fırsatlar çıkarmıştır. Ancak bu ortamda Türkiye'nin sorun çözmek adına attığı her adım, yeni sorunların çıkmasına da neden olabilmektedir. Buna göre sonuçları yıllar sonra ortaya çıkması beklenen güncel politik gelişmelerin analiz edilmesi gerekli bir hal almıştır.
Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinin ve araştırma görevlilerinin akademik misyonuna uygun olarak uluslararası güncel sorunları ve gelişmeleri yakından takip etmek başlıca amaçlarımızdan birisi olmuştur.
Bundan hareketle bölümümüz öğretim üyelerimizin ve araştırma görevlilerimizin ortak çabaları çerçevesinde 1915 olaylarının 100. yılında önemli bir sorun olarak gündeme gelen ve Türk dış politikasının süregelen sorunlarından birisi olan "Ermeni meselesiyle" ilgili olarak özgün bir çalışma yapma ihtiyacı hissettik.
Ermenistan'ı çeşitli yönlerden incelemeye ve Türk-Ermeni ilişkilerini farklı bakış açılarından analiz etmeye çalıştığımız bu kitap, uzun süren araştırmalardan, saatlerce süren toplantılardan ve aylarca devam eden değerlendirme ve geribildirim sürecinden sonra siz değerli okuyucularımızla buluşmuştur.
Uluslararası İlişkiler teorileri, Siyasî Tarih perspektifi, Uluslararası Hukuk ve Politika açısından inşa edilen bu kitap, hukuktan ekonomiye, çeşitli kuramlardan modernleşmeye, etnisiteden kimliğe, dinden toplumsal belleğe kadar pek çok konu farklı bakış açılarıyla ele alınmıştır.
(Arka Kapaktan)