Derman Bitkileri adlı bu eserde, temel besin ögesi olan bitkilerin, tedavi amaçlı olarak hangi hayat iksirlerine sahip olduğu ve bu iksirlerin hangi hastalığın tedavisinde kullanılabileceği konuları incelenmektedir. Bu bitkilerin temel özellikleri, bitkilerde aranması gereken hususlar, içerdikleri ve etkisi tespit edilmiş kimyasal maddeleri, bu kimyasalların etkili olduğu sağlık sorunları, tedavi amaçlı kullanım şekilleri ve tarzları, tedavi süresince dikkat edilecek ayrıntılar, tedaviden yararlanacak olan kişinin yerine getirmesi gereken durumlar vb. gibi konular açıklanmaktadır. Bu kitapta gıdalara uygulanan bazı yöntemlerin (kurutma, pişirme, saklama, muhafaza vb.) besin ögeleri kaybı üzerine etkileri vb. gibi genel konulardan bazıları ile 276 adet bitkiye ait hususlar yer almaktadır.