Bu eser üniversitelerin küresel düzeyde katkı sağlama amaçlarının yanında bölgesel düzeyde de katkı sağlama misyonunu göz önüne alınarak hayata geçirilmiş bir projenin ürünüdür. Bu amaçla Balıkesir İli Manyas İlçesi ve bölgede yaşayanlara yönelik olarak finansal, ekonomik ve sosyal araştırmalar hem ampirik hem de teorik olarak gerçekleştirilmiştir.
Eserde ilk olarak bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminde doğrudan etkisi olan üniversite öğrencilerinin bölgeye ilişkin görüş ve beklentileri değerlendirilmiş sonrasında ise günümüzde giderek önem kazanan finansal okuryazarlık konusu incelenmiştir. Böylelikle ekonomik dalgalanmaların yaşandığı günümüzde bölge halkının finansal okuryazarlık düzeyi ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra bölgenin gelir ve refah düzeyini arttıracak turizm ve gıda sektörü teorik ve ampirik açıdan değerlendirilmiş, sonuç ve öneriler sunulmuştur. Eserde aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği konusuna yer verilmiştir. Pandeminin en büyük etki faktörü olarak değerlendirildiği bu süreçte çalışanların ve öğrencilerin psikolojik durumlarına, tüketim davranışlarına, gelecek beklentilerine ve akademik eğitim sonuçlarına yönelik saha çalışmalarına yer verilmiştir. Eserde son olarak kamu yönetimi açısından 6360 sayılı büyükşehir yasasının yerel düzeydeki etkileri ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Eser ortaya koyduğu sonuçlarla hem teorik anlamda hem de yönetsel anlamda katkı sağlamaktadır. Özellikle bölgeye yönelik yeni politikaların ele alınmasında, mevcut durumun iyileştirilmesinde ve geliştirilmesinde önemli bir boşluğu doldurmaktadır.