Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukukunda insan hakları denilince ilk akla gelen sanık haklarıdır. Öyle ki, suç işlediği ileri sürülen kişiler, tarihsel süreç içinde hemen her dönemde ve devlette, bazen işkenceye varan kötü muameleler ile karşılaşmışlardır. Bu kötü muameleye karşı özellikle de Rönesans ve Reform hareketleri ile karşı bir mücadele başlatılmıştır. Bu sürecin sonunda sanık, önceleri sadece basit bir muhakeme objesi sayılırken, muhakeme süjesi statüsünü kazanmış ve ona bazı hak ve yükümlülükler verilmiştir.
Sanık hakları sorunu üzerinde o kadar yoğunlaşılmıştır ki, suç mağdurları gibi diğer alanlar göz ardı edilmiştir. Gerçekten de, ceza muhakemesinde sanıklara tanınan haklar mağdurlara tanınmazken, Ceza Hukuku alanında da suçtan doğan mağduriyetin giderilmesi konusunda tatminkar düzenlemeler yapılmamıştır.
Dr. Veli Özer Özbek, suçtan doğan mağduriyetin giderilmesi konusunun çok geniş olması nedeniyle, mağduriyetin yalnızca Ceza Hukuku boyutunu ele almıştır. Konuyu tarihçesiyle birlikte ele alan kitap, tüm hukukçular için iyi bir başvuru kaynağı niteliği taşımaktadır.