Bir Medeniyet Ürünü Olarak Zeytinyağı Kadim Kültür Değerlerimiz–II Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Doç. Dr. Oğuz Diker, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Sarıbaş  - Kitap

Bir Medeniyet Ürünü Olarak Zeytinyağı

Kadim Kültür Değerlerimiz–II

1. Baskı, 
Nisan 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
238
Barkod:
9786253935436
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
220,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Mısır'dan Antik Yunan'a, Roma İmparatorluğu'ndan Orta Çağ Avrupa'sına kadar uzanan zeytinyağının öyküsü, çağlar ötesinden günümüze kadar ulaşmıştır. Zeytinyağı, sadece bir besin kaynağı değil aynı zamanda kültürel mirasın, sağlık anlayışının ve insanın doğa ile olan ilişkisinin bir yansımasıdır. Birçok kültürde kutsal olarak kabul edilen zeytinyağı, çağlar boyunca dini ritüellerde kendine yer bulmuş, şifa kaynağı olarak bilinmiş ve zamanla yemek kültürüne entegre olarak günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir.
Günümüzde, derin tarihsel kökeni ve taşıdığı kültürel değerin yanı sıra yağ asitleri profili, antioksidan içeriği ve besleyici özellikleriyle farklı disiplinlerden pek çok araştırmacının dikkatini çekmiştir. "Bir Medeniyet Ürünü Olarak Zeytin" isimli kitabın devamı niteliğinde olan bu kitaba sosyal bilimcilerin yanı sıra fen ve sağlık bilimleri alanlarından araştırmacılar da katkı sağlamışlardır. Bu çerçevede bu kitap; tarih, mitoloji, arkeoloji, biyoloji, mühendislik, turizm, gastronomi, ekonomi, çevre ve sürdürülebilirlik gibi araştırma alanlarını bir araya getirmiş disiplinlerarası bir çalışmayı kapsamaktadır.
Yorumlar
Kitabın İçindekileri
İÇİNDEKİLER
BÖLÜM YAZARLARI 
iii
ÖN SÖZ 
vii
1. Bölüm
ZEYTİNYAĞININ TARİHÇESİ 
1
Fatma Akkuş Yiğit – Nilgün Nurhan Kara
2. Bölüm
MİTOLOJİK YÖNÜYLE ZEYTİN 
17
Çilem Yavşan
3. Bölüm
ARKEOLOJİK BULGULARLA ZEYTİNYAĞI 
35
Tulga Albustanlıoğlu
4. Bölüm
ZEYTİNYAĞININ BİYOKİMYASAL KARAKTERİZASYONU 
61
Mehmet Emin Diken – Berker Kocatürk
5. Bölüm
ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ 
73
Onur Özdikicierler – Fahri Yemişçioğlu
6. Bölüm
GASTRONOMİDE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI 
93
Fügen Durlu Özkaya
7. Bölüm
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TURİZMİ 
113
Figen Çukur – Tayfun Çukur
8. Bölüm
BESLENME YÖNÜYLE ZEYTİNYAĞI 
139
Perihan Kendirci
9. Bölüm
ZEYTİNYAĞI YOLUNDA DİNAMİKLER 
157
Renan Tunalıoğlu – Eylem Durmuş
10. Bölüm
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YÖNÜYLE ZEYTİNYAĞI 
173
Pınar Işıldar
11. Bölüm
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİ 
199
Adem Ergün
12. Bölüm
BAHÇEDEN ŞİŞEYE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ 
217
Mücahit Taha Özkaya – Cansu Dölek