Bu kitap:
Kuzey komşumuz Bulgaristan'ı kültürel coğrafya, demografya, etnopolitika ve etnokültür ışığında irdeleyen ülke merkezli bir çalışmadır. Bizim pek tanımadığımız, ya da görmezden gelerek tartışmaktan kaçındığımız bir ulusun beşeri ve kültürel portresinin resmetme girişimidir. Bulgaristan Türklerini, Bulgaristan Pomaklarını, Bulgaristan Romanlarını ve diğer azınlıkları etnocoğrafya ve etnopolitika açısından irdeleyen özgün bir çalışmadır.
Bulgaristan'daki Müslüman toplulukların tarihsel serüvenine, sosyo–kültürel özelliklerine ve hüzünlü siyasal geçmişine çok yönlü ışık tutan bir aynadır. Dinsel yapı, etnik hoşgörü, etnokültürel etkileşim ve azınlık sorunsalı açısından Bulgaristan'ı objektiflik iddiasıyla mercek altına alan ciddi bir uğraştır.
Bulgaristan'daki demografik, siyasal ve toplumsal krizin sebep ve sonuçlarını dürüstçe tartışmalara yönelik açık bir davettir. Etnik Bulgarlar üzerinde Osmanlı ve Türk kültürün etkilerini ve edebiyat yansımalarını bir arada gösterme bağlamında atılmış ilk adımdır.
Sonuç olarak bu kitap, "uzaktaki" bilinmeyen Bulgaristan'ı "yakınımıza" getirerek onu tanımamızı sağlayacak çok değerli bir kılavuzdur.