Barter sisteminin tarihçesi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar ilk önce ihtiyaçlarını malı mal ile değiştirerek karşılamıştır. Paranın icadı ile bu değişim doğrudan mal takası yerine, dolaylı mal takasına dönüşmüştür. Modern anlamda barter uygulamaları ise 1930 lu yıllarda başlamıştır. Bugün dünyada 900 civarında barter şirketi faaliyet göstermekte olup, dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 40 ı barter sistemi ile gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde barter sisteminin gelişimi 1990 lı yılların ikinci yarısında başlamıştır. Bugün ülkemizde faaliyet gösteren 60 civarında barter şirketi bulunmaktadır. Türkiye de barter sistemi ile ilgili özel bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Barter işlemleri Türk Ticaret Kanun ve Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.
Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak barter sistemi anlatılmaktadır. İkinci bölümde, barter sisteminin dünyadaki gelişimi anlatılmakta ve bazı ülke uygulamalarına yer yerilmektedir. Üçüncü bölümde, Türkiye de barter sisteminin gelişimi, hukuki boyutu ve vergisel boyutu anlatılmaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise barter işlemlerinin Tek Düzen Muhasebe Sistemi kapsamında muhasebeleştirilmesi anlatılmaktadır.