Genel anlamda arıcılık; arıyı, bitkisel kaynakları ve emeği birlikte kullanarak bal, balmumu, polen, propolis, arı sütü, arı zehiri, ana arı, erkek arı, işçi arı ve oğulu üretme faaliyetidir. Arıcılık işlerini meslek edinip bal arısı kolonisini yönetebilme bilgi ve becerisine sahip olan ve geçimlerini kısmen veya tamamen bu yoldan kazanan kişilere de arıcı denir.
Tarihi insanlık tarihi kadar eskilere dayanan arıcılık, tarımsal amaçlı yapılan çalışmalar arasında özel bir konuma sahiptir. Çünkü arıcılık ile bir yandan insan sağlığı ve beslenmesi yönünden son derece değerli arı ürünleri elde edilirken, diğer taraftan doğal ve tarımı yapılan bitkilerde sağladığı tozlaşma (polinasyon) hizmetleri ile de hem tarım ürünlerinin kalite ve miktarı artırılmakta, hem de doğal denge korunmaktadır. Bu nedenle arıcılık insanoğlunun arı ile tanıştığı günden günümüze her çağda insanların dikkatini çekmiş ve önemsenmiştir.
"Bal Arısı Yetiştiriciliği, Ürünleri, Sağlığı" kitabı ilk kez 2017 yılında yayınlandı. Bu baskı orijinali ile genelde aynı olmakla birlikte bazı bilgiler güncellendi. Bazı yazım hataları giderilmeye çalışıldı. Bunların dışında metne genelde dokunulmadı.