Türkiye'de günümüzde yaşanan önemli siyasi sorunların temelinde 1982 Anayasası etkin rol oynamaktadır. TBMM tarafından Anayasada değişiklikler yapmak suretiyle bu sorunların bir kısmı giderilmeye çalışılmıştır. 12 Eylül 2010 tarihinde ise çok önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Ancak bütün bu değişiklikler temel sorunlarımıza kalıcı çözümler sağlayamamıştır. Bu yüzden kamuoyunda yeni anayasa beklentisi devam etmektedir.
Güncel anayasa sorunlarına akademik bakış açısıyla yaklaşan analizler, esasında bu sorunların kalıcı çözümü için gereklidir. Monografi, makale, tez ve benzeri bilimsel çalışmalar bu bağlamda önem kazanmaktadır. Monografik çalışmalar, üzerlerinden yıllar geçmesine rağmen önemli referans kaynağı olma özelliğini sürdürmektedirler.
Bu yüzden Anayasa Hukukçuları Derneği olarak karşılaşılan sorunla¬rın çözümüne ve yeni anayasa tartışmalarına katkı sağlamak amacıyla bir takım etkinlikler düzenledik ve yayınlar hazırladık. 2010 yılında dünyada ve Türkiye'de anayasa hukuku alanındaki önemli akademisyen ve hukukçuları bir araya getirdiğimiz "Uluslararası Anayasa Kongresini gerçekleştirdik. Kongrenin ardından da toplamda 5 farklı dilde sunulan bildirilerin yer aldığı 4 ciltlik tebliğler kitabını yayınlayarak başta hukuk fakülteleri olmak üzere akademik çevrelere ücretsiz olarak ulaştırdık. Yine dernek olarak 2011 ve 2013 yıllarında güncelleyerek Anayasa Hukuku Mevzuatını hukukçuların istifadesine sunduk. Şimdi ise bu çalışmaların devamı niteliğinde yeni anayasa tartışmalarına teorik katkılar sunmak amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz.
Farklı ülke deneyimleri ve bu konu ile ilgili olarak mukayeseli hukuku ülkemizin istifadesine sunmak, anayasa konusunda sağlıklı bir değerlendirme ve reform için önem arz etmektedir. Bunun için zengin hukuk kaynakları bulunan ülkelerdeki hukuk bilgisi ve akademik birikimin ülkemize aktarılmasına yönelik çalışmalar önem kazanmaktadır.
Federal Almanya'nın önde gelen hukukçuları tarafından yazılmış 27 makaleden müteşekkil Anayasa Teorisi (Verfassungstheorie) başlıklı editöryal kitap; anayasa tanımı, kültürü, tarihçesi, yorumlanması, değiştirilmesi, korunması gibi konular başta olmak üzere pek çok konuyu teorik boyutuyla ele alarak incelemektedir. Burada işlenen konular günümüz Türkiyesinde yapılmakta olan tartışmalara sistemli bir şekilde teorik bir derinlik kazandıracağına inanıyoruz. (Önsöz’den)