Türkiye'de gıda güvenirliğinin gerçekleşmesi amacıyla yürütülen denetim ve kontrollerde, Türk Gıda Mevzuatına uygun, güvenilir üretiminin sağlanması yanında, gıda iş yerlerinin teknik ve hijyenik normlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir
Gıda güvenirliğinin temini; her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretimi, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve tüketici sağlığının en üst seviyede korunması devletin asli görevleri arasında bulunmaktadır. Bu görev yasal hükümlere bağlanarak, 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunuyla" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na verilmiştir.
Bu kitapta gıda ile ilgili yasal düzenlemeler ile birlikte gıda işletmecilerinin dikkat etmesi gereken konulara değinilerek onlara rehber olabilecek hususlara yer verilmiş. Ayrıca gıda eğitimi alan kişiler, gıda kontrolörleri, gıda işletmelerinde görev yapan teknik ve sağlık personelleri ile tüketicilerinde yararlanabileceği gıda ile ilgili birçok husus bu kitapta yer almaktadır.
(Önsözden)