Tüm canlıların var olabilme mücadelelerindeki temel amacı, çoğalarak gelecek döllerinin oluşturulmasından ve genetik bilginin aktarılmasından geçer. Diğer canlı türlerinde olduğu gibi balık popülasyonlarının devamlılığı da üreyebilme yetenekleri ile belirlenir. Dolayısıyla fizyolojinin üreme boyutu derin ekolojik öneme sahiptir.
Kültür şartlarında yetiştiriciliği yapılan balık türüne uygun bir üretim metodu geliştirebilmek için türün yalnızca üreme davranışlarının bilinmesi yeterli olmayıp, üremenin mekanizmasının bilinmesini de gerektirir.
"Balıklarda Üreme" kitabının amacı, özellikle kemikli tatlı su ve deniz balıklarının üremesinde önemli olan bazı konuları, güncel kaynaklar kullanarak daha anlaşılabilir düzeyde ortaya koymaktır. Kitap; Dişi Üreme Sistemi ve Oogenez, Erkek Üreme Sistemi ve Spermatogenez, Üremenin Endokrin Kontrolü ve Çevresel Düzenlenmesi, Üreme Stratejileri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Üremenin Kontrolü olarak toplam 74 şekil ve 11 tablo içeren 5 ana bölümden oluşmaktadır. Konu ile ilgili yoğun olarak kullanılan ancak bazen Türkçe karşılığının bulunmasında zorluk yaşanan terimlerde ek olarak sözlük halinde verilmiştir.
(Tanıtım Bülteninden)