Sosyal Eylem Olarak Dil, dil kullanımının sosyal psikolojik boyutlarının interdisipliner bir derlemesi ve sentezidir. Bu kitap, dil kavramını sosyal eylem olarak ele alınma biçimlerinin bütünsel ve güncel bir değerlendirmesini gerçekleştirmek için felsefe, dilbilim, toplum dilbilim, antropoloji, sosyal psikoloji, bilişsel psikoloji, edimbilim ve yapay zekâ gibi disiplinler bağlamındaki araştırmaları başarılı bir şekilde birleştirmiş. Böylelikle bu eser, toplumsal yaşamın hangi yönlerine dilin aracılık ettiğini ve dil kullanımını anlamanın ve bu eylemin sosyal boyutunun anlaşılmasını da gerektirdiğini açıkça ortaya koymaktadır.
Bu kitap, sosyal etkileşimin dilsel altyapısına ilişkin net ve kapsamlı bir sunumunu okumak isteyen sosyal psikoloji ve iletişim alanlarındaki öğrenciler ve araştırmacılar, dil kullanımının sosyal psikolojik temelleri ile ilgilenen bilişsel psikologlar ve diğer dil alanında çalışan araştırmacılar için değerli bir kaynak oluşturacaktır. Bu kitap, çeşitli disiplinlerle doğrudan bağlantılı olsa da bütün okuyucuların araştırma yönelimleri hangi yönde olursa olsun kolaylıkla anlayabilecekleri bir tarzda yazılmış.
Eser, söz edimleri kuramı ve dolaylı söz edimleri; nezaket ve dilin kişiler arası belirleyicileri; dil ve izlenim yönetimi ile kişi algısı; konuşmanın yapısı; bakış açısı edinme ile dil ve sosyal düşünce gibi konuları içermekte ve tartışmaktadır.