Bu çalışmamızda, önce etik ve ahlak kavramlarını, bu kavramların kategorilerini, etik ve ahlak kavramları arasındaki farkı ele aldık. Bu bölümü takiben, yargının asli ve kurucu özneleri olan yargıçlar, avukatlar ve savcılar yönünden vaaz edilmiş olan etik ilkeleri gerek ulusal gerekse uluslararası belgeler temelinde değerlendirdik.
Avukatların tabi oldukları etik ilkeler kapsamında, Avukatların Reklam Yasağı ve kendilerini tanıtmaları konusundaki ulusal ve uluslararası düzenlemeleri ele aldık ve bu düzenlemeleri değişik ülkeler yönünden karşılaştırmalı olarak inceledik.
Daha sonra yargıda çalışanların tamamının kamu personeli olması nedeniyle kamu çalışanlarının tabi oldukları etik ilkeleri ve bunu takiben de yargının yardımcı ve ilişkili özneleri ile bileşenleri olan ve Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Adli Tıp Kurumu çalışanlarının, icra müdürlüklerinde görev yapan memurların, jandarma, polis ve cezaevi personelinin tabi olduğu etik ilkeleri ele aldık.
Yargı Etiği başlıklı bölümün yedinci kısmında, yargı etiği kavramını, yargının diğer kurumları ve organları olan arabulucuların, uzlaştırıcıların, hakemlerin, bilirkişilerin ve noterlerin tabi oldukları etik kurallar yönünden inceledik.
Ve çalışmamızı, yargının gerek asli gerekse yardımcı ve ilişkili öznelerinin görevlerini yaparken uymak zorunda oldukları davranış kurallarını, bu bağlamda bu kategoride yer alan kurum ve organlarda çalışanların nasıl giyinmeleri, vücut ve konuşma dillerini nasıl kullanmaları, muhatap oldukları kişilere karşı ne şekilde davranmaları, onlarla nasıl konuşmaları gerektiği hususlarını kapsayan yargılama etiği ile noktaladık.