İletişim Bilimlerinden Kültürel Çalışmalara; kavramlar, tanımlar ve tartışmalarla Toplumsal İletişimin ele alındığı bu kitabın temel amacı, iletişimin disiplinler arası bir alan olduğunu, medyanın yaşamın her alanını kuşattığı günümüzde, toplumsal iletişimle ilgilenmenin yalnızca medya incelemelerinden ibaret olmadığını vurgulayarak, toplumsal dönüşümler ve medya arasındaki karmaşık ilişkilere çok yönlü bir bakış açısının kazandırılmasıdır.
Toplam altı bölüm olarak düzenlenen kitabın ilk bölümünde, özellikle "toplumsal iletişime giriş" niteliğinde en sık başvurulan bazı kavramlara açıklık getirilmeye çalışılmaktadır. İkinci bölümde; kitle iletişim araştırmalarının tarihsel gelişimi, farklı disiplinler ve farklı paradigmalardaki çalışmalar tanıtılmaktadır. Üçüncü bölümde ise; Eleştirel Okul 'un Kitle Toplumu ve Kitle Kültürü kuramları aktarılmakta ve günümüzde disiplinler arası iletişim araştırmalarına zemin hazırlayan Kültürel Çalışmalar tanıtılmaktadır. Dördüncü bölümde, globalleşme ve imaj tartışmaları kent kültürü üzerinden ele alınmaktadır. Seyirlik Ölümler başlığını taşıyan beşinci bölüm, televizyon ve şiddet ilişkisi çerçevesinde yapılan iletişim çalışmalarına, kültürel antropolojiden yararlanan eleştirel bir yaklaşım örneği olarak düşünülmüştür. Altıncı bölüm ise, yine seyirlik tartışmasını bu kez eğlence üzerinden sürdürmektedir. Seyirlik Cümbüşler başlığını taşıyan bu bölüm, 2012 yılında izleyici araştırmaları odağında, medyada toplumsal dönüşümleri ele alan bir başka kitaba zemin oluşturmuştur.
Böylece, kitap yalnızca bir kavram sözlüğü ya da kuramsal tarihçe olmakla yetinmemekte, toplumsal iletişim alanında akademik çalışmalar yapmak isteyenlere bazı inceleme örnekleri sunmaktadır.
(Önsözden)