Toplumun temel yapı taşını oluşturan aile en eski ve varlığını her daim koruyan, en önemli toplumsal kurumdur. Geçmişten bugüne ve toplumdan topluma yapısal olarak bazı farklılıklar gösterse de, her zaman ve her yönde insanların yaşamında çok önemli bir yer tutmuştur. İçinde yaşadığımız toplumdaki ekonomik, teknolojik, kültürel vb değişiklikler ailenin yapı ve işleyişinde bazı farklılıklar yaratsa da, aileyi oluşturan tüm bireylerin ruh sağlığı, davranışları, ilişki biçimleri, duyguları, kısacası tüm hayatı üzerindeki etkileri her zaman önemini korumuştur.
Beklenmedik ya da olumsuz çeşitli durumlarla baş edebilmek, aile bireylerinin bu durumlardan olumsuz etkilenebilmelerinin önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında, sistemde değişiklik yaratan durumların ortaya konması, aileye yönelik yapılacak müdahale ve destek çalışmaları için yararlı olabilir. Bu noktadan hareketle 12 bölümden oluşan bu kitapta; aile yaşam döngüsü, aile kuramları, aile içi ilişkiler ve iletişim ile aile içi şiddet, ailede parçalanma, evlat edinme ve koruyucu aileler, engelli çocuğu olan aileler, göç ve aile, aile toplantıları, aile görüşmeleri, aile eğitimi ve aile danışmanlığı konularına yer verilmiştir.
Aileye ilişkin temel konu ve kavramlar yanında, aile sisteminin işleyişinde sorun yaratabilecek durumlar ile bu durumları önlemeyi, baş edebilmeyi sağlayabilecek yöntem ve yaklaşımları ele almıştır.
(Tanıtım Bülteninden)