En öz biçimiyle önceden düşünmeksizin veya bilinçli olarak karar almaksızın hızlı eyleme geçme ve davranışlarda bulunma olarak tanımlanan dürtüselilik birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalığın ana bileşenidir ve çok boyutlu bir kavramdır.
Bir kişilik özelliği olarak dürtüsellik yüzyıllardır bilinen bir davranış modeli olmakla birlikte, dürtüselliğin aşırı ve kontrolsüz biçimde dışa vurumu olarak nitelendirilebilecek dürtü kontrol bozuklukları için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Dürtü kontrol bozuklukları 19. yüzyılın sonlarından itibaren bilim adamlarının ilgisini çekmiş, ancak olgu sayısının azlığına paralel olarak bu konuda az sayıda nesnel bilimsel araştırma yapılabilmiş ve ders kitaplarında olsun diğer tıbbi yazında olsun nadir görülen olgular olarak ele alınmış ve kısaca üstünde durulmuştur.
Dürtü kontrol bozuklukları hakkındaki ilk çağdaş tanımlayıcı çalışmaların 1990’lı yılların sonlarında ortaya çıktığını ve konunun üzerinde yoğun bir şekilde durulmaya başlandığını görüyoruz. Bu kitapta aralıklı patlayıcı bozukluk, kleptomani (çalma hastalığı), piromani (yangın çıkarma hastalığı), kompulsif seks bağımlılığı ve internet bağımlılığı gibi halihazırda dürtü kontrol bozukluğu olarak değerlendirilen konuların dışında dürtüselliğin hastalık sürecinde önemli rol oynadığı erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kumar bağımlılığı, tırnak yeme gibi diğer birçok psikiyatrik bozukluk çok farklı yönleriyle ayrıntılı biçimde ele alınmıştır.
On dört ayrı eğitim kurumundan 26 değerli öğretim elemanının katkıları ile hazırlanmış olan dürtüsellik ve dürtü kontrol bozukluklarına odaklanan bu ayrıntılı kitabın konuya ilgisi olan herkes için önemli bir kaynak kitap görevi göreceği düşünülmüştür.