Bu araştırmanın amacı, hukuk ve ceza yargılaması etkileşim süreci ve bu etkileşim sürecinde ortaya çıkan sorunların tespiti ile öğretideki görüşler esas alınarak bu sorunların çözümü konusunda yapılması gerekenler temel olarak ele almaktır. Bu noktada teorideki görüşler ve Yargıtay uygulamaları ile yeri geldiğinde karşılaştırmalı hukuktaki uygulamalar irdelenecektir.
Değerlendirmenin sağlıklı olabilmesi için çalışmanın birinci bölümünde, her iki yargı çeşidi bakımından konu ile ilgili ve bu yargı kollarını etkileşim içine sokan temel kavramlar ve yargılama ilkeleri genel hatları ile incelenecektir. Zira bu kavramların geniş bağlamda ele alınması bu çalışmanın asıl hedefini zora sokacaktır. Ayrıca bu bölümde, karşılaştırmalı hukuk örneği olarak Amerikan yargı sistemi genel hatları ile özetlendikten sonra Amerikan yargısında hukuk ve ceza yargısının nitelikleri ile hukuk ve ceza mahkemesi kararlarının birbirine olan etkileri genel hatları ile açıklanmaya çalışılacaktır.
Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde hukuk ve ceza mahkemesi kararlarının birbirine olan etkileri ve bu konuda uygulamada yaşanan sorunlar, hukuk ve ceza mahkemesi kararlarının birbirleri nezdinde kesin hüküm ve kesin delil teşkil ettiği haller alt başlıklar halinde ele alınacaktır. Burada Türk hukukunda önemli bir konu ve sorun olan bilirkişi delili, delil tespiti kavramları, Cumhuriyet savcısının vermiş olduğu kovuşturmağa yer olmadığına dair kararı, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı hem cezai hem hukuki yönü bulunan davalarda özel bir konumu olmaları sebebiyle ayrı bir başlık altında işlenecektir. Ayrıca iletişimin denetlenmesi kapsamında elde edilen delillerin açılmış olan bir hukuk davasında kullanılabilme olanağı ve niteliği irdelenecektir. (Giriş'ten)