Kitapta çeşitli tarım makinaları incelenirken, özellikle günümüz koşullarında etkin olarak kullanılan tiplere ilişkin ilkeler üzerinde durulmuştur. Bununla beraber geçmişte öz ilkesini koruyan bazı tip tarım makinaları da özlü bir şekilde verilmeye çalışılmıştır.
Öncelikle tarımsal işlemin tarlada başlangıcı olan, toprak hazırlama tekniğine süreklilik kazandıran tüm tarımsal işlemler birbirinin devamı şeklinde konulaştırılarak, bu işlemlerde kullanılan tarım makinalarının ilkeleri, toprak ve bitki ile ilişkileri ve projeleme esasları üzerinde durulmuştur. Kitap içerisinde her bir tarımsal işleme ilişkin makinaların var olanları ve özellikle en çağdaş yapıya sahip olanlarına ilişkin ilkeler açıklanmıştır.
Kitapta, tarımsal makinalaşmanın amacı ve süreci, tarım makinalarının işletme koşulları gibi konular anlatıldıktan sonra, tarım makinalarının çeşitli yönleriyle kendi konuları içerisinde sınıflandırılmaları yapılmıştır.
Eserde, toprak işleme, gübreleme, ekim–dikim, sulama, tarımsal savaş işlemlerini içeren tüm konular yapım tekniğiyle birlikte kullanılan makina ilkeleri ayrı ayrı sunulmuştur. Bitkisel üretimdeki hasat, harman ve ürün işlemedeki teknik durum ve makina ilkeleri her bitkinin özelliklerine özgü makinaların ilkelerine uygun anlatımla tamamlanmıştır. Eserin sonunda tarım makinalarında ortalama güç gereksinimine ilişkin çizelge, eserde kullanılan birim değerlerin sembolleri ve yararlanılan kaynaklar verilmiştir.