Bu çalışmada; hukuk devletinin çok tartışılan konulardan biri olan hukuka aykırı deliller, medeni yargılama hukuku kapsamında ele alınarak, öğretideki görüşler ve yargı uygulamaları anlatılmış.
Hâkim, dava dosyasına sunulan delilleri serbestçe değerlendirerek vicdani kanaatini oluşturur. Hâkimin maddi gerçeğe uygun ve adil bir karar verebilmesi için geçmişte yaşanmış bir olayın yargılama esnasında da gerçeğe uygun şekilde ortaya konulabilmesi gerekir. Ancak deliller elde edilirken ve değerlendirilirken devlet makamları ve taraflar hukuka uygun hareket etmek zorundadır. Aksi davranış, hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacaktır.
Çalışmada; medeni yargılama hukukunda ispat hakkı ve sınırları ele alınmış, bu kapsamda hukuka aykırı yollardan elde edilen delillerin ve bu deliller vasıtasıyla elde edilen türev delillerin (zehirli ağacın meyvesi) yargılamaya etkileri, temel hak ve özgürlükler ile hukukun temel ilkelerini ne şekilde ihlal edebileceği açıklanmış. Ayrıca hukuka aykırı delillerin kullanılmasının yol açtığı sonuçlara karşı başvuru yolları da ele alınmış.
(Tanıtım Bülteninden)