Konu beş bölümde ele alınmış. Bunlardan ilk bölümde, temel sorulara verilen cevaplar ile arabuluculuğun temel kavramları, ilkeleri, uygulaması ile mevzuat ve uygulamaya ilişkin eleştiri ve öneriler ele alınmış.
İkinci bölümle birlikte, arabuluculuk uygulamasına ilişkin yeni yeni çıkmaya başlayan Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemeleri ve İş Mahkemesi kararları arasında, uygulamada en çok tereddüt yaşanan konulara ilişkin kararlara yer verilmiş.
Arabuluculuk sürecinde en çok zaman ayrılan hususlardan biri de tutanakların hazırlanmasıdır. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığının örnek şablonlarının yanı sıra, arabulucu olarak hazırlanan ve fiilen kullanılan farklı konulardaki güncel örnekler üçüncü bölümde sunulmuş.
Avukatların arabuluculukla ilgili en çok tereddüt yaşadıkları konulardan biri de, karşı tarafın arabuluculuk anlaşmasına uymaması halinde, neler olacağıdır. Keza arabulucular açısından da hazırlanan arabuluculuk anlaşmasının nasıl icra edilebilirlik şerhi aldığı merak edilmektedir. Bu bağlamda dördüncü bölümde; arabuluculuğun anlaşma ve son tutanağı, mahkemeye icra edilebilirlik şerhi için verilen dilekçe, mahkemenin gerekçeli kararı ve buna ilişkin icra takibinin nasıl yapılacağı, örnekleriyle adım adım anlatılmış.
Son bölümde ise, konu anlatımları ve tutanaklar yanında mevzuata da yer verilerek, arabuluculuğa ilişkin aranan hemen hemen tüm bilgiler işbu Arabuluculuk El Kitabından ulaşılabilmesi amaçlanmış.
(Önsözden)