Sıcak yaz günlerinin yerini ılık, hatta akşamları serin olarak nitelendirilebilecek havalara bıraktığı, ağaç yapraklarının yavaş yavaş sararmaya başladığı, sonbaharın habercisi Eylül ayında çıkardığımız Adli Bilimler Dergisi’nin yeni sayısı ile yine sizlerle birlikte olmanın heyecanı içerisindeyiz. Dergimizin bu sayımızda da gerek ulusal gerekse uluslar arası alanda çalışan Adli Bilimler camiasındaki siz değerli bilim insanlarının bilimsel çalışmalarına yer vermekten büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Eylül sayımızda üç araştırma makalesi, iki olgu sunumu ve bir derleme olmak üzere toplam altı makaleye yer verdik.
İlk araştırma makalesi sayın M. Mustafa Yardımcı ve arkadaşları tarafından kaleme alınmış olan bir çalışmayı içermekte olup yazarlar küçük ve büyük harf karakterlerinden oluşan ve 200 kişiden alınan 400 adet yazı örneği içerisindeki her bir harfin yapısal özelliklerini detaylı olarak incelemiştir. Çalışma sonuçlarına göre yazarlar; el yazı incelemelerinde yapılışları bakımından farklı şekilde tersim edilen bazı harf karakterlerinin diğer harfere göre daha fazla benzemezlik özelliği taşıdığını, yapılışlarına göre benzemezlik özelliği gösteren harferin dışında kalan diğer harferin de kendine göre karakteristik özelliğe sahip olduğunu, fakat benzemezlik özelliğine sahip harfer kadar özelliğe sahip olmadığını tespit ettiklerini belirtmiştir.
İkinci araştırma makalesi dost ve kardeş ülke Hindistan’da sayın Gupta ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilmiş bir çalışmayı konu almakta olup yazarlar 50 kişiden, toplam 100 adet el yazısı örneği üzerinde, kişilerin bugünkü el yazıları ile 2-25 yıllık süre içindeki başka bir el yazısının örneğini almış, sonuçların analizinin doğal farklılıkların gerçek el yazısının ve yazının tutarlılığının kaçınılmaz bir parçası olduğunu gösterdiğini bildirmiştir.
Araştırma makalelerinin sonuncusu yine Hindistan’da çalışan sayın Thind ve arkadaşları tarafından hazırlanan bir çalışmayı içermektedir. Yazarlar bu çalışmada, tek yumurta ikizlerinden (mono-zigot), çift yumurta ikizlerinden (dizigot) ve ikiz olmayan bireylerden alınan saç örnekleri üzerinde, saç çapı ve medulla çapı gibi morfolojik karakterleri araştırmış ve bu gruplardan elde edilen bulguları benzerlik ve farklılıklar açısından yorumlamıştır.
İlk olgu sunumu sayın Korkmaz ve arkadaşlarına ait olup yazarlar çalışmada intihar amaçlı çamaşır suyu ve tuz ruhunu içerek gerçekleştirilen bir tamamlanmış intihar olgusunu sunmuş, bu konudaki literatürü gözden geçirmiştir.
İkinci olgu sunumu sayın Doğan ve arkadaşları tarafından hazırlanmış olup bu çalışmada havalı silah saçma tanesinin indirekt etkisine bağlı olarak gelişen kruris bölgesinde sensori-motor defsit gösteren olgu sunulmuş, ateşli silah mermi yaralanmalarında olduğu gibi havalı silah saçma yaralanmasında da indirekt lezyonların oluşabileceğine dikkat çekilmiştir.
Dergimizdeki son makale sayın Seyhan tarafından kaleme alınan patlamanın etkileri konusundaki bir derlemeden oluşmaktadır.
Adli Bilimler camiasının siz değerli üyelerine dergimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür eder bir sonraki sayımızda yeniden buluşmak dileğiyle huzurlu ve başarılı bir çalışma ortamı dileriz. (Önsöz’den)