Türk-Yunan ilişkileri her zaman Türk kamuoyunu en çok ilgilendiren dış politika konularının başında gelmiştir. Bu ilginin yaşanan daha doğrusu yaşayan tarihle ve algılamayla bağlantılı olduğu doğrudur. Ancak Ege'nin iki yakasının bir araya gelmemesini, Türkiye ve Yunanistan'ın -çok özel koşullara bağlı olarak ortaya çıkan tarihsel dönemler dışında- yakınlaşamamalarını, yalnızca algılamalara bağlamak da doğru değildir. Çünkü iki devlet arasında gerçek sorunlar vardır ve bu sorunlar yalnız bugünkü çıkarlarımızı etkilemekle kalmayacak, gelecek kuşaklarımızın çıkarlarını da ilgilendirecektir.
Türk-Yunan ilişkilerinin önemli bir katmanı, iki yandaki kimlik sorunlarıyla birlikte, daha derinde yer alır. Modern Yunan tarihinin herhangi bir anına, Yunanlı kimliğinin herhangi bir yönüne, Türkiye etkenini dışlayarak bakmak mümkün değildir. Öte yandan, Türkiye'den bakıldığında, Yunanistan'la olan ilişki ve sorunlarımızın, "Batı" ile olan ilişki ve sorunlarımızla nasıl iç içe girdiği görülecektir.
Bu çalışmayla amaçlanan, Türk-Yunan ilişkilerinin ve sorunlarının gelişimini, bugünkü durumunu ortaya koymaktır. Olaylar ve sorunlar anlatılırken, Türk siyasal tarihine ilişkin açıklamalar yapılmadan, yalnızca ve özellikle Yunanistan'daki iç siyaset gelişmelerinin açıklanmasına çalışılmıştır.
(Tanıtım Bülteninden)