Sporda karşılaşmaya psikolojik hazırlık genellikle ‘‘haydi koçum’’ tarzı yaklaşımlara, toplu maç konuşmalarına ve otoriter antrenör tutumlarına indirgenmektedir. Bu nedenle de planlı programlı psikolojik hazırlık süreçleri atlanmakta, çoğu kez de bunun nasıl bir sistematikle yerine getirileceği bilinmemektedir. Bununla birlikte birçok sporcu, uyguladığı fazladan fiziksel, teknik ve taktik çalışmalarla bekledikleri başarılı sonuçları alamamaktadır.
Benzer şekilde sporcu karşılaşmaya yeterince konsantre olamadığında, aşırı strese girdiğinde veya en uygun uyarılma durumu içine kendini sokamadığında da sahip olduğu üstün zekâ ve becerileri bir işine yaramayabilir. Bu durum, 2000’li yıllardaki uygulamalarıyla fiziksel, teknik ve taktik hazırlığın yanı sıra karşılaşmaya psikolojik hazırlık ve psikolojik beceri antrenmanlarıyla ortaya konulmaktadır.
Bu kitap; sporda karşılaşmaya psikolojik hazırlığın, hem kuramsal hem de uygulama boyutlarına örneklerle açıklık getirmekte; psikolojik hazırlığın nasıl doğru ve sistematik bir şekilde yerine getirileceğine, sporcuların sağlıklarına zarar gelmeden başarı ve performanslarının nasıl yükseltileceğine ilişkin çağdaş bilgileri içermektedir.