Modern teknolojilerin getirdiği yenilikler ceza ve ceza muhakemesi hukukunda yeni imkanlar sunduğu gibi aynı zamanda bir takım güçlükler de getirmektedir.
İnternetin işlenen suçlarda bir araç olarak kullanıldığı, internet ortamındaki yorumların nefret söylemi, hakaret suçu oluşturabildiği görülmektedir. Özellikle internette işlenen neticeli suçlarda yer bakımından hangi normların uygulanması gerektiği konusu gündeme gelmektedir.
Modern teknolojilerin terör örgütlerince kullanılması sorununun yanı sıra, bu teknolojiler sayesinde gün geçtikçe hayatın her alanına giren robotların verdikleri zararlardan taksir sorumluluğunun bulunup bulunmadığı tartışma konusudur. Ayrıca, mağdur veya failin vücudundaki yapay bir organın niteliğinin tespiti de suç tipinin belirlenmesi bakımından kaçınılmazdır.
Genetik şifrenin deşifre edilmesi gibi bilimsel gelişmeler "normatif kusur", "irade özgürlüğü" gibi kavramların tespit edilmesine hizmet etmektedir.
Bu çalışmada, Türk ceza muhakemesinde bilgisayarlarda aramanın, teknik araçlarla izleme yoluyla gizli delil toplama yönteminin uygulanmasının koşulları ve anayasal haklara uygunluğu ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra, İsviçre ceza muhakemesinde internet ortamında gizli aramanın, Alman ceza muhakemesinde iletişimin denetlenmesi tedbirinin, online araştırmaların, sanal gizli soruşturmacı kullanılmasının koşulları ve bu koruma tedbirleri ile ilgili tartışmalı hususlar ele alınmaktadır. DNA-Kitle-Testi ile delil elde edilmesi, muhakemede poligraf kullanılmak suretiyle olayın aydınlatılmaya çalışılması konularına da yer verilmiştir.
Bu çalışmada, yaptırım sistemleri kapsamında infaz kurumundaki hükümlülerin nöro doping ile tedavi edilip topluma kazandırılma yolları da ele alınmıştır.
Kitapta yer alan makaleler, Türkçe özetli, Almanca (ağırlıklı) ve İngilizce olarak yer almaktadır.