Kitabın hedefi, java dilinde teorik temele sahip olan kişilere pratik düzlemde uygulamalar sunmaktır. Java dilinin temellerinden bahseden pek çok kitap yazıldı. Bu kitapların önemli bir kısmını, dalında uzman kişiler yazdılar. Fakat bu dilde bir iki kitap okuyan öğrencinin veya dili öğrenmek isteyen herhangi bir kişinin orta seviye uygulamalar bulup inceleyeceği, geliştirebileceği kitapları bulabilmelerinin o denli kolay olmadığı gerçeği ile yola çıkıldı. Bu sebeple bu kitapta uygulamalara ağırlık verildi ve teoride kanıtlanan gerçekler bu uygulamalarda yer buldu. Gereksiz açıklamalardan ve örneğe dayanmayan, örnek dışı ifadelerden uzak durulmaya özen gösterildi. Kitabı dikkatle takip eden, uygulamaların içeriğini ve mantığını özümleyen bir kişi sonunda dosyalarla, resimlerle, ses ve animasyon teknolojisiyle ilgili gereksinim duyacağı programları yazabilecek düzeyde olacaktır.
Kitap hazırlanırken parçadan bütüne ( tümevarım ) mantığını yerine bütünden parçaya ( tümdengelim ) mantığı uygulanmaya çalışıldı. Bu bir anlamda Gestalt psikolojisini uygulamakla eşanlamlı bir kavram. Kitap bu yönüyle diğer geleneksel kitapların yöntemlerini dışlıyor ve konu anlatımına yeni bir boyut getiriyor. Kitabı kullananlar, çok kısa bir sürede kitabın ne yapmak istediğini kavrayacak ve benimseyeceklerdir.
Geleneksel yöntemde bir dosya işlemini anlatmak için önce dosya sınıfını oluşturan öğelerin tek tek anlatılması (parçadan bütüne) gerekir. En sonunda kullanıcı bu parçaları birleştirerek gereksinim duyduğu uygulamayı yazar. Tümdengelim yönteminde ise öncelikle elde hazır olan bir dosya uygulaması vardır. Kullanıcı, dosyanın işleyişinden başlayarak tüm parçaların birbirleriyle olan ilgilerini keşfetmeye, kavramaya çalışır. Bu felsefenin Java diline sıfırdan başlayanlar için ne kadar faydalı olabileceği tartışılır. Fakat Java diline başlamış, biraz yol almış kişilere çok şey katacağı bir gerçektir.