Otomotiv sanayi ülkemizin en büyük sanayi kollarından biri durumuna gelmiştir. Otomotiv sanayii gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de bütün sanayinin tahrik gücünü .oluşturmaktadır.. Bu sanayi kolu her geçen gün yeni teknolojilerin kullanıldığı bir alan olmuştur.
Üç cilt olarak hazırlanan ve 1988 yılında basıma giren Motorlu Araçlar kitabının her üç cildi ,de yı ldan beri tükenmiştir. Bu nedenle her üç cildinin de 3. baskısının yapılmasına gerek duyulmultur.
Motorlu araçlar oldukça karışık teknik konuları kapsamaktadır. Bu nedenle bu kitaplarda yalnızca konuların genel olarak tanıtılmasına çalışılmıştır.
Kitaplarda motorun dışında yalnızca motorlu araçlarla ilgili genel bilgilerin yanında elementlerin tanımı, çalışma şekli ve bunların konstrüksiyonlan verilmiştir. Bu şekilde ilgili
Sanayii dallarında çalışan konstrüktörlere, teknik elemanlara, üniversite ve meslek yüksek okulların Otomotiv bilim dallarında eğitim gören öğrencilere yardımcı olmak ön planda tutulmuştur.
Kitabın üç cildi şu konuları kapsayacak şekilde düzenlenmiştir :
Birinci cilt kavramalar, vites kutuları, oynak miller ve diferansiyel
İkinci cilt fren sistemleri, lastik tekerlekler ve tekerlek askı sistemleri
Üçüncü cilt Yavlar, amortisörler, yön verme sistemleri, akslar ve emniyet sistemleri
Kiytabın hazırlanmasında, bu konularda yayınlanmış kitapların yanında aylık periyodiklerden, firma kataloglarından ve fırmaların el kitaplarından faydalanılmıştır. Konuların daha iyi anlaşılabilmesi için şekillerin yanında kesit resimleri de verilmiştir. Bu şekilde bu sanayi dallarında çalışanlara yardımcı olunabileceği düşünülmüştür.
Bornova / İzmir, Şubat 2005
Prof. Dr. Mustafa DEMİRSOY