İlaçların kullanımıyla ilgili temel ve güvenilir bilgilerin standardizasyonu ve validasyonu ile problemlerin identifikasyonu ATC Index'in temel amaçlarındandır. Her yıl yenilenen ATC Index, ilaçların sınıflandırılmasıyla birlikte kullanılabilecek günlük dozlarını da DDD adı altında göstermektedir. ATC Index'te yer alan ilaçlara ait günlük kullanım dozları ve uygulama yolu her ilacın karşısında yer almaktadır.İkinci bölümde, Jenerik İndeks yer almaktadır. Bu bölümde piyasada bulunan ilaçların etken maddesi dikkate alınarak sınıflandırma yapılmıştır.
Her maddenin karşısında terapödik kategorisi belirtilmiş olup; o maddeyi içeren ilaçların adı, formu, içeriği ve firması söz konusu maddenin altında alfabetik sıraya göre yer almıştır.Üçüncü bölümde ilaçların Monografisi yer almaktadır. Monografide ülkemizdeki bütün ilaçların adı, farmasötik formu, formülü, üretim veya ithalatını yapan firması, endikasyonu, erişkin ve çocuk dozu, kullanım zamanı, kontrendikasyonu, dikkat edilmesi gereken hususları, yan etkisi, ilaç–ilaç etkileşmesi, ilaç–gıda etkileşmesi, ticari şekli, eşdeğerleri ve alternatifleri ayrı ayrı ele alınarak alfabetik sıraya göre açıklanmıştır.
Kitapta yer alan Eşdeğeri ilik konusu, etken maddenin üretim teknolojisi, safsizliği, biyoyararlınımı, ilacın uygulama şekli, dozu, formu, farmasötik formun üretim teknolojisi, orijinalVademecum ilaç olup olmadığı ve endikasyon farklılığı dikkate alınmadan sadece kimyasal konfigürasyonun kalitatif ve kantitatif benzerliği gözönünde bulundurularak tasnif edilmiştir. Ayrıca, her ilacın endikasyon bakımından yakın eşdeğeri olan alternatifleri Alt. başlığı altında gösterilmiştir. Eşdeğer/ilik kavramını ele alırken; el iksir, şurup, süspansiyon veya film tablet, draje, lak tablet, kapsül gibi farmasötik form farklılıklarını teknolojik farklılıkların öneminin bilincinde olarak biyoyararlanımı ihmal edilebilir ölçütlerde etkilediklerinden dikkate alınmamıştır.