"İcrailik" kavramını geniş bir bakış açısıyla değerlendirme amacına yönelen bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, icrailiğin anlamı ve sonucu, çeşitli idari işlem kategorilerinin icrailik bağlamında anlamı, icrailik konusunda yaşanan kavram kargaşası, idarenin icrai olmayan işlemleri ve icrailik özelliğinin idari yargı uygulama şekli inceleme konusu yapılmıştır. İkinci bölümde ise, idari işlemin icrailik vasfının gerek idarece, gerek yargı kararlarıyla, gerekse kendiliğinden sona ermesi, yargı kararlarına da geniş biçimde yer verilerek aktarılmaya çalışılmıştır.
Bu bölümde ayrıca, idari işlemin "icrailiği" ile karıştırılma ihtimalini taşıyan ve zaman zaman aynı kavramlar gibi kullanıldığına da şahit olunan "re'sen icra" kurumunun anlamı, icrailik ile ilişkili olduğu noktalar ve farkları detaylı biçimde ele alınmıştır. Her iki bölümdeki değerlendirmeler yapılırken, İdare Hukuku ve İdari Yargılama Hukukunun konuya ilişkin alanlarına ve güncel gelişmelere de ana hatları ile değinilmek suretiyle kapsam olarak bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır.
Çalışmanın her iki bölümünde de, mukayeseli hukuk ve yargı kararlarına da yer verilerek inceleme konusunun geniş bir perspektiften sunulmasına gayret edilmiştir.