Kitap burada ve daha önceki baskıların önsözünde belirtilen vizyon ve misyon içinde Türkiye’de gönüllü insanlar üzerinde klinik araştırma yapılması için elzem olan düzenlemelerin yaşama geçirilmeye başlandığı 1993 yılından beri genişletilerek öğrenmek isteyenlerin ve çeşitli meslek mensuplarının kullanımına sunulmaktadır. Mültidisiplinerliğin olmazsa olmaz bir koşul olduğu klinik farmakoloji alanının temel ögeleri ile ilgili disiplinlerde, başta istatistik olmak üzere, özgül konulu monograflar veya yeni ilaç geliştirmek yada başvuru dosyası hazırlamak ile ilgili teknik kitaplar görece fazla yayımlanmıştır.
Kitabın güncel normlara göre yeni gelişen bir disiplinde eğitim ve araştırmaların tasarımlanmasında, geliştirilmesinde ve kaynak gereksinimlerinin karşılanmasında katkıda bulunacağı umulmaktadır. Kitabın arkasına konulan düzenlemelerle ilgili veya teknik kılavuz şeklindeki Ekler bazı kısımlarıyla kitabın ana konularını tamamlamakta, önemli kavram, tanım ve yaklaşımları açıklamaktadır.
Kitapta Türkçe terim ve kavramları dillendiren sözcüklerin yanında, bunların ingilizce karşılıkları parantez içinde çoğu yerde gösterilmiştir. Bunun görece sık yapılmasının nedeni, internet üzerinden ilave bilgi almak isteyenlere ipucu vermek ve farmakolojiyi ingilizce öğrenenlerin Türkçe metinleri anlamalarına az da olsa yardım etmektedir.