HASTANE VE MALİYET MUHASEBESİ İLE İLGİLİ
1.1. Hastanenin Tanımı
21
1.2. Hastanelerin Sınıflandırılması
22
1.3. Hastanelerde Verilen Hizmetlerin Sınıflandırılması
23
1.5. Maliyet Muhasebesinin Tanımı ve Amaçları
26
1.6. Hastanelerde Maliyet Muhasebesinin Önemi
27
1.7. Hastanelerde Maliyetlere Etki Eden Faktörler
28
1.7.1. Kapasite Kullanımı
28
1.7.2. Hastane Büyüklüğü
29
1.7.4. Hizmetin Kalitesi
29
1.8. Maliyet Muhasebesi İle İlgili Temel Kavramlar
30
1.8.1. Maliyet Kavramı
30
1.8.4. Harcama Kavramı
33
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDERLERİN SINIFLANDIRILMASI
2.1. Giderlerin Çeşitlerine Göre Sınıflandırılması
35
2.2. Giderlerin Fonksiyonlarına Göre Sınıflandırılması
36
2.3. Giderlerin Ürünlere (Sunulan Hizmetlere) Yüklenmesine Göre Sınıflandırılması
39
2.4. Giderlerin Faaliyet Hacmiyle Olan İlişkisine Göre Sınıflandırılması ve Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları
40
2.4.2. Değişken Giderler
44
2.4.3. Yarı–Sabit Giderler
46
2.4.4. Yarı–Değişken Giderler
48
2.4.5. Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları
49
2.5. Giderlerin Fiili Olup Olmamasına Göre Sınıflandırılması
50
2.6. Giderlerin Gider Yerlerine Göre Sınıflandırılması
51
HASTANELERDE HİZMET ÜRETİM MALİYETİ UNSURLARI VE
SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU
3.1. Hastanelerde Hizmet Üretim Maliyeti Unsurları
53
3.2. Üretilen Hizmet Maliyetinin Hesaplanması
54
3.3. Satışların Maliyeti Tablosunun Düzenlenmesi
55
HASTANE İŞLETMELERİNDE İLK MADDE VE
4.1. İlk Madde ve Malzeme Giderlerini Oluşturan Unsurlar
59
4.2. İlk Madde ve Malzeme Hareketleri
60
4.3. Hastanelerde Malzeme Yönetimi
62
4.4. İlk Madde ve Malzemelerin Alışta Değerlemesi
63
4.5. İlk Madde ve Malzeme Giderlerinin Mamul ve Hizmetle İlişkilendirilmesi Açısından Sınıflandırılması
66
4.6. Stok Kayıt (İzleme) Yöntemleri
67
4.7. Maliyet Bedelini Esas Alan Stok Değerleme Yöntemleri
68
4.7.1. Sürekli Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri
69
4.7.1.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi
69
4.7.1.2. Hareketli Ağırlıklı (Tartılı) Ortalama Maliyet Yöntemi
71
4.7.1.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi
71
4.7.1.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi
72
4.7.2. Aralıklı Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri
74
4.7.2.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi
75
4.7.2.2. Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemi
76
4.7.2.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi
77
4.7.2.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi
79
HASTANE İŞLETMELERİNDE PERSONEL GİDERLERİ
5.1. Hastanelerde Çalışan Personelin Sınıflandırılması
81
5.2. Personel Giderlerini Oluşturan Unsurlar
82
5.3. Personel Giderlerinin Direkt ve Endirekt Gider Olarak Ayrımı
84
5.4. Esas Ücretin Zaman Esasına Göre Belirlenmesi
85
5.5. Diğer Personel Ücret ve Giderleri Unsurlarının Belirlenmesi
85
HASTANE İŞLETMELERİNDE DİĞER GİDERLER
6.1. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler
95
6.3. Vergi, Resim ve Harçlar
99
6.4. Amortisman ve Tükenme Payları
100
6.4.1. Kavramsal Açıklama
100
6.4.2. Amortisman Ayırma Yöntemleri
102
6.4.2.1. Normal Amortisman Yöntemi (Eşit Tutarlı Amortisman)
103
6.4.2.2. Azalan Bakiyeler Yöntemi
104
6.5. Finansman Giderleri
106
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER YERLERİ
7.1. Hastanelerde Gider Yerlerinin (Maliyet Merkezlerinin) Belirlenmesi
109
7.2. Hastanelerde Gider Yerleri (Maliyet Merkezleri) Bölümlemesi
110
7.3. Gider Dağıtım Tablosunun Oluşturulması
117
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER DAĞITIMI
8.2.1. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Dağıtım Anahtarları
133
8.2.2. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Gider Dağıtım Yöntemleri
134
8.2.2.1. Basit Dağıtım Yöntemi
135
8.2.2.2. Kademeli Dağıtım Yöntemi
140
8.3.1. Kliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması
147
8.3.2. Polikliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması
147
8.3.3. Özel Hizmet Merkezlerinde Birim Maliyetlerin Hesaplanması
150
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE MALİYET HESAPLAMA SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI
9.1. Maliyetlerin Kapsamına Göre Maliyet Yöntemleri
174
9.1.1. Tam Maliyet Yöntemi
174
9.1.2. Değişken Maliyet Yöntemi
174
9.1.3. Normal Maliyet Yöntemi
174
9.1.4. Direkt Maliyet Yöntemi (Asal Maliyet)
175
9.2. Maliyetlerin Saptanma Zamanına Göre Maliyet Yöntemleri
178
9.2.1. Fiili Maliyet Yöntemi
178
9.2.2. Standart Maliyet Yöntemi
179
9.2.3. Tahmini Maliyet Yöntemi
182
9.3. Maliyetlerin Saptanma Şekline Göre Maliyet Yöntemleri
182
9.4. Giderlerin Dağıtımında Esas Alınan Baza Göre Maliyet Yöntemleri
183
9.4.1. Hacim Tabanlı Dağıtım Yöntemi
183
9.4.2. Faaliyet Tabanlı Dağıtım Yöntemi
184
HASTANE İŞLETMELERİNDE SAFHA MALİYET YÖNTEMİ
10.1. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar
185
10.2. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar
186
HASTANE İŞLETMELERİNDE SİPARİŞ MALİYET YÖNTEMİ
11.1. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar
191
11.2. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar
193
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
12.1. Hastane İşletmelerinde Tek Düzen Muhasebe Sistemine Göre Maliyet Hesaplarının İşleyişi
211
12.1.1. 7/A Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi
211
12.1.2. 7/B Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi
225
12.2. Hastane İşletmelerinde TMS 2 Stoklar Standardı’na Göre Hizmet Stok Maliyetleri
237
HASTANE İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ
13.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi
239
13.1.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Yöntemler
240
13.1.1.1. Yargıya Dayalı Yöntemler
240
13.1.1.1.1 Analitik Yöntem
240
13.1.1.1.2. Muhasebe Yöntemi
242
13.1.1.2. Matematik ve İstatistiksel Teknikler
244
13.1.1.2.1. Yüksek ve Düşük Hacimler Tekniği
244
13.1.1.2.1.1. En Yüksek ve En Düşük Hacimler Tekniği
245
13.1.1.2.1.2. Çifte Ortalamalar Tekniği
247
13.1.1.2.2. En Küçük Kareler Tekniği
248
13.1.2. Birden Fazla Hizmet Üretilmesi Durumunda Dönüştürülmüş Hizmetler Üzerinden Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi
250
13.2. Maliyet – Hacim – Kar Analizleri
257
13.2.1. Başabaş Noktası Analizi
257
13.2.1.1. Başabaş Noktasının Hesaplanması
258
13.2.1.2. Başabaş Noktasında Satış Fiyatının Belirlenmesi
260
13.2.1.3. Başabaş Noktasında Karın Belirlenmesi
260
13.2.2. Hedef Kar Analizi
261
13.2.2.1. Belirli Bir Satış Hacminde Hedef Karın Belirlenmesi
262
13.2.2.2. Hedef Karı Sağlayan Satış Hacmini Bulma
263
13.2.2.3. Tek Tip Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti
264
13.2.3. Kar Fonksiyonundaki Değişmeler
265
13.2.3.1. Katkı Payı / Katkı Oranındaki Değişim
265
13.2.3.1.1. Birim Satış Fiyatındaki Değişim
266
13.2.3.1.2. Birim Değişken Giderdeki Değişim
267
13.2.3.2. Sabit Giderlerdeki Değişim
268
13.2.4. Güvenlik Payı ve Güvenlik Oranının Hesaplanması
270
13.2.5. Maliyet Hacim Kar Analizlerinin Talep Odaklı Fiyatlandırma Kararlarında Kullanılması
272
13.2.6. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Başabaş Noktasının Hesaplanması
274
13.2.7. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Karlılığın Hesaplanması
276
13.2.8. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti
278
13.2.9. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda En Uygun Hizmet Bileşiminin Belirlenmesi
281